Σε θερμό διπλωματικό κλίμα, συναντήθηκαν ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών Ζ. Γκάμπριελ με τον Tούρκο ομόλογό του Μ.Τσαβούσογλου στην Άγκυρα. Η προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ ακυρώθηκε τελευταία στιγμή, εξαιτίας «του γεμάτου προγράμματος» του πρωθυπουργού, όπως δήλωσαν εκπρόσωποί του.

Ads

Η Γερμανία δεν έχει άλλη επιλογή από το να αποσύρει τις δυνάμεις της από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλικ στην Τουρκία, καθώς η τουρκική κυβέρνηση δεν επιτρέπει σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τα στρατεύματα της χώρας εκεί, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι μια αντιπροσωπεία Γερμανών βουλευτών μπορεί να επισκεφθεί τη βάση του ΝΑΤΟ στο Ικόνιο, όχι όμως και τη βάση Ιντσιρλίκ στη νότια Τουρκία.

Ισορροπίες σε τεντωμένο σχοινί

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έφθασε στην Τουρκία σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη χρονική στιγμή, όχι μόνο για τις τουρκοευρωπαικές σχέσεις αλλά και για τις ισορροπίες στην Μέση Ανατολή, ύστερα και από την απόφαση των αραβικών χωρών της περιοχής, Σαουδικής Αραβίας, Μπαχρέιν, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αιγύπτου, Υεμένης και Λιβύης, να διακόψουν άμεσα τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ με το οποίο η Τουρκία διατηρεί στενότατες σχέσεις.

Ads

Προτεραιότητα του Γκάμπριελ είναι η εξομάλυνση των διμερών προβλημάτων. Η Τουρκία είναι  δυσαρεστημένη με τη Γερμανία για τη χορήγηση ασύλου σε Τούρκους στρατιωτικούς, οπαδούς του Γκιουλέν, για την άρνηση του Βερολίνου να επιτρέψει πολιτικές συγκεντρώσεις Τούρκων πολιτικών σε γερμανικό έδαφος για το δημοψήφισμα της 30ης Απριλίου και γιατί επιτρέπει την δράση του ΡΚΚ στο έδαφός της. Για το τελευταίο, ο κ. Γκάμπριελ έδειξε υποχωρητική διάθεση, δηλώνοντας σε γερμανική εφημερίδα ότι «είναι απόλυτα και δικό μας συμφέρον να μην επιτρέψουμε τη δράση του ΡΚΚ στο έδαφός μας και να  αποκόψουμε τους οικονομικούς του πόρους».

Στη συνέντευξη Τύπου των δυο υπουργών, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία και η Γερμανία είναι δυο σημαντικοί σύμμαχοι, οι σχέσεις τους  επηρεάζονται αρνητικά από τα περιφερειακά προβλήματα και θα πρέπει όπως είπε «να κάνουμε βήματα για τη βελτίωσή τους. Η Γερμανία είναι ένας μεγάλος εμπορικός και τουριστικός εταίρος.  Αν η Γερμανία δείξει θετική στάση απέναντί μας θα κάνουμε και εμείς το ίδιο».

Η μετακίνηση των Γερμανών στρατιωτών είναι αναπόφευκτη

Ο Μ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στη δράση και την προπαγάνδα του ΡΚΚ στο γερμανικό έδαφος που βλάπτει τον τουρκικό λαό. Ειδικά για τα φερόμενα μέλη του κινήματος Γκιουλέν, είπε ότι Τούρκοι στρατηγοί από την Ελλάδα ζητούν άσυλο στη Γερμανία και «καθώς φτάνουμε στην επέτειο της πραξικοπήματος δεν θέλουμε να έχουμε τέτοια προβλήματα.».

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι συζητήθηκε η βελτίωση των πολιτιστικών, οικονομικών, εμπορικών σχέσεων, αλλά στο το θέμα της επίσκεψη του Ιντσιρλίκ, είπε ότι δεν είναι δυνατή η επίσκεψη Γερμανών βουλευτών στο Ιντσιρλίκ στο άμεσο μέλλον, μπορεί όμως είπε να γίνει μόνο μια επίσκεψη προς το παρόν στην νατοϊκή αεροπορική βάση στο Ικόνιο.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Γκάμπριελ δήλωσε ότι λυπάται για την άρνηση της Άγκυρας σχετικά με το Ιντσιρλίκ και τόνισε ότι το Βερολίνο θα αξιολογήσει την πρόταση για το Ικόνιο. Ανέφερε ακόμη ότι η Γερμανία δεν έχει άλλη εναλλακτική παρά την μετακίνηση των στρατιωτών της αλλά συμπλήρωσε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση, επειδή όπως είπε «θέλουμε να επιλύσουμε το θέμα με ειρηνικό τρόπο». Αν και δεν υπάρχει συμφωνία για τη χαλάρωση της βίζας για Τούρκους πολίτες στην ζώνη του Σέγκεν, ανέφερε ότι μπορεί να υπάρξει κάποια διευκόλυνση για επισκέψεις Τούρκων επιστημόνων και επιχειρηματιών, υποσχέθηκε συνεργασία στο θέμα του ΡΚΚ και για το θέμα των ύποπτων γκιουλενιστών και άλλων υπόπτων η Γερμανία δήλωσε πως αναγνωρίζει το αίτημα της Τουρκίας για την εξέταση 4.500 υποθέσεων αλλά αυτό αποτελεί απόφαση της γερμανικής δικαιοσύνης.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle / ΑΠΕ