Οι ακαδημαϊκοί, οι τουρίστες, οι δάσκαλοι της Αγγλικής Γλώσσας και οι εργαζόμενοι των ΜΚΟ είναι μερικές από τις ύποπτες προσωπικότητες που πρέπει να προσέξουν οι Κινέζοι για κατασκοπεία, σύμφωνα με την εκστρατεία προπαγάνδας που ξεκίνησαν οι κινεζικές αρχές.

Ads

Όπως αναφέρει και ο Guardian, αφίσες στο μετρό στο κέντρο του Πεκίνου προειδοποιούν τους πολίτες να μην μετακινούνται σε μερικά από τα σημάδια κινδύνου, διότι κινδυνεύουν να εξαπατηθούν από κατασκόπους ξένων κυβερνήσεων.

Μάλιστα οι αφίσες, από το γραφείο εθνικής ασφάλειας του Πεκίνου, δίνουν μια τηλεφωνική γραμμή για να καλέσει κάποιος «σε επικίνδυνες περιόδους».

Αυτές οι προειδοποιήσεις γίνονται ολοένα και συχνότερες στην Κίνα. Εντάσσονται σε μια εθνική εκστρατεία για την ασφάλεια που οι επικριτές λένε ότι αποσκοπούν στη δημιουργία καχυποψίας για όλα τα πράγματα από το εξωτερικό, ενώ παράλληλα παρέχουν στις αρχές την εξουσία να περιορίζουν την αμφισβήτηση στην κοινωνία.

Ads

Οι κινεζικές αρχές ανέκαθεν ανησυχούσαν για «εχθρικές ξένες δυνάμεις». Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η χώρα έχει αναβαθμίσει σε δημόσια εκστρατεία τον κίνδυνο κατασκοπείας, μέσω ανοιχτών τηλεφωνικών γραμμών, ανταμοιβών σε μετρητά, και θεσμοθέτησης Ημέρας «ευαισθητοποίησης για την εθνική ασφάλεια».

Την ημέρα ενημέρωσης για την εθνική ασφάλεια, τον Απρίλιο, οι Αρχές δημοσιοποίησαν την έναρξη μιας ιστοσελίδας για την αναφορά κατασκοπείας. Με τη βοήθεια κινουμένων σχεδίων προειδοποιούν τους Κινέζους πολίτες να «είναι σε εγρήγορση με τους φίλους που φορούν μάσκες», αφού μπορεί να είναι κατάσκοποι που έρχονται ως τουρίστες, δημοσιογράφοι, ερευνητές ή διπλωμάτες. Ενδεικτικά, παρουσιάζουν έναν ξένο εργάτη ΜΚΟ να ρητορεύει σε μια ομάδα Κινέζων εργαζομένων και να τους ενθαρρύνει να ξεσηκωθούν.

image

Το υπουργείο Παιδείας της χώρας ζήτησε να εισαχθεί η εθνική ασφάλεια στο σχολικό πρόγραμμα σπουδών. Ένα αρκετά εντυπωσιακό βίντεο πέρυσι εξήγησε επίσης πώς να αναφέρουνε οι πολίτες τους κατασκόπους στις αρχές.

«Οι εκστρατείες επικεντρώνονται στην ιδέα ότι όλοι είναι υπεύθυνοι για τη συμμετοχή στην κρατική ασφάλεια της Κίνας. Η συμμετοχή στοχεύει στην πρόληψη, παύση και τιμωρία συμπεριφοράς που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την κρατική ασφάλεια», δήλωσε η Samantha Hoffman, αναλύτρια που επικεντρώνεται στην κινεζική κρατική ασφάλεια.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει καταστήσει την εθνική ασφάλεια βασικό μέρος της πολιτικής του. Στη θητεία του, η Κίνα έχει περάσει μια σειρά νόμων για την εθνική ασφάλεια που διευρύνουν την ήδη ευρεία εντολή της κυβέρνησης να ερευνά και να παρακολουθεί τα άτομα που θεωρεί απειλή για τη σταθερότητα.

Τον περασμένο χρόνο η Κίνα ενημέρωσε τον νόμο περί κατασκοπείας για να διευρύνει τους ορισμούς της συμπεριφοράς που τιμωρείται στο όνομα της ασφάλειας. Αλλοδαποί ή ομάδες μπορεί να τιμωρούνται για την κατασκευή, στρέβλωση γεγονότων ή την έκδοση πληροφοριών που βλάπτουν την εθνική ασφάλεια της Κίνας.

«Η Κίνα έδινε πάντα σημασία στη δουλειά κατά της κατασκοπείας», δήλωσε ο Wang Hongwei, καθηγητής στο σχολείο της δημόσιας διοίκησης και πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Renmin στο Πεκίνο. «Δεν θα επηρεάσει τους αλλοδαπούς στην Κίνα. Η Κίνα δεν είναι η μόνη χώρα που εργάζεται για την καταπολέμηση της κατασκοπείας. Δεν υπάρχει λόγος να την ερμηνεύσουμε», είπε.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι αρχές μπορούν να εμποδίσουν τους αλλοδαπούς να εισέλθουν στη χώρα ή να τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν την Κίνα. Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τον Απρίλιο ότι ένας Αμερικανός δάσκαλος στη Jilin στα βορειοανατολικά της χώρας θεωρήθηκε απειλή για την εθνική ασφάλεια και απελάθηκε μετά την κριτική που άσκησε για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Κίνας.

Οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι οι νόμοι περί κρατικής ασφάλειας της Κίνας είναι σκόπιμα ασαφείς και επιτρέπουν στην αστυνομία να στοχεύει και Κινέζους πολίτες και αλλοδαπούς υπό «ευρείες διατάξεις» που περιλαμβάνουν όλα από τη συνεργασία με ΜΚΟ μέχρι τη συμμετοχή σε θρησκευτικές ομάδες.

«Αυτοί οι νόμοι στοχεύουν στις ομάδες της κοινωνίας των πολιτών τις οποίες θεωρούν απειλή για την εθνική ασφάλεια και προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα σύννεφο υπόνοιας γύρω από τη συνεργασία μεταξύ ΜΚΟ και ατόμων εντός και εκτός της Κίνας», δήλωσε ο Frances Eve, ερευνητής της ομάδας υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κίνας.

Ο ορισμός της κρατικής ασφάλειας από την Κίνα είναι επίσης ευρύς, σύμφωνα με τους παρατηρητές. «Είναι μια κρατική ασφάλεια που δεν αφορά μόνο την εσωτερική ή εξωτερική ασφάλεια. Πρόκειται επίσης για την ασφάλεια του κόμματος, τόσο εντός όσο και εκτός όπου οι απειλές βρίσκονται κυρίως στο χώρο των ιδεών», δήλωσε ο Hoffman.

Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης το 2016 υποστήριζαν ότι 115.675 ξένοι κατάσκοποι, κυρίως από τη Γερμανία, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, λειτουργούσαν στην Κίνα, αριθμός που συνεχίζει να κυκλοφορεί αλλά ποτέ δεν έχει αποδοθεί σε επίσημη πηγή.

«Ο Σι Τζινπίνγκ κινδυνεύει να προκαλέσει πολλή δυσαρέσκεια, οπότε πρέπει να κρατήσει τους ανθρώπους στο πλευρό του. Ένας σίγουρος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να βεβαιωθούν οι πολίτες ότι έχουν “άλλο” ως “εχθρό” τους – στην περίπτωση αυτή, οι “ξένοι πράκτορες” είναι πολύ βολικοί», δήλωσε ο Merriden Varrall, διευθυντής του προγράμματος Ανατολικής Ασίας στο Lowy Institute στην Αυστραλία.