Στην κατάψυξη βρίσκονται οι σχέσεις της Άγκελας Μέρκελ και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Το περιοδικό αποκαλύπτει μάλιστα μια τηλεφωνική επικοινωνία της Γερμανίας Καγκελαρίου και του πρόεδρου της Κομισιόν η οποία καταδεικνύει τον υπόγειο πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη. 
 

Ads

«Ο Επίτροπός μου έλαβε το έγγραφο το πρωί της συνεδρίασης» παραπονέθηκε η Άνγκελα Μέρκελ στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφερόμενη στον Γερμανό επίτροπο Έτινγκερ για να λάβει την ψυχρή απάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Γιατί δικός σου Επίτροπος; Αυτός είναι ο δικός μου Επίτροπος».
 
Σύμφωνα με το Spiegel το τηλεφώνημα αυτό δείχνει ότι η κόντρα συνίσταται στο «ποιος έχει τελικά την εξουσία στην Ευρώπη»; Το αγκάθι στις σχέσεις των δυο αφορά τη στάση του προέδρου της Κομισιόν απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. 
 
Το περιοδικό υποστηρίζει ότι κύκλοι της Γερμανίδας Καγκελάριου θα ήθελαν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να κρατούσε πιο ψυχρή στάση απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο Γιούνκερ από την πλευρά του αναγνωρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι λίγο πιο παρορμητικός από ότι θα ήθελε και ο ίδιος, ωστόσο, πιστεύει ότι συμμερίζονται την ίδια επιθυμία: να δουν την συρρίκνωση της δύναμης της Γερμανίδας Καγκελαρίου και την οικοδόμηση μιας νέας Ευρώπης.
 
«Η Μέρκελ πρέπει να προετοιμαστεί από τώρα για τα δύσκολα χρόνια που θα ακολουθήσουν» σχολιάζει το Spiegel. Στηρίζει δε την εκτίμηση αυτή στο γεγονός ότι «ο Γιούνκερ είναι πρόθυμος να αποδείξει την αποφασιστικότητά του για άλλη μια φορά – και ξέρει ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες απλά περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία για να εναντιωθούν στην πολιτική της Άνγκελας Μέρκελ».