Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας προκαλεί το νέο τεύχος του περιοδικού Der Spiegel, που κυκλοφόρησε χθες παρουσιάζοντας στο εξώφυλλο του τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως δικτάτορα. «Μια χώρα χάνει την ελευθερία της», είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου που προκάλεσε μέχρι και της διαμαρτυρία του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ads

Πέραν από τον Ερντογάν στο εξώφυλλο του γερμανικού περιοδικού διακρίνονται οι μιναρέδες από το Μπλε Τζαμί της Κωνσταντινούπολης που, χάρη στο φωτομοντάζ, έχουν μεταμορφωθεί σε πυραύλους έτοιμους προς εκτόξευση.

image

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει ότι το τεύχος αντικατοπτρίζει μια «διαστρεβλωμένη και προκατειλημμένη εικόνα της χώρας». Σε δηλώσεις του μάλιστα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς χαρακτήρισε «ιδιαίτερα προκλητικό» το εξώφυλλο, σημειώνοντας ότι το περιοδικό καταφέρεται όχι μόνο κατά της Τουρκίας αλλά και του Ισλάμ επίσης.

Ads

Οι σχέσεις της Άγκυρας με το Βερολίνο βρίσκονται σε τεντωμένο σκοινί εδώ και καιρό, μετά την υιοθέτηση από το γερμανικό κοινοβούλιο μιας απόφασης που αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915, αλλά και μετά τις απειλές της Τουρκίας να αναστείλει τη συμφωνία με την ΕΕ για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο ο ανταποκριτής του Der Spiegel στην Τουρκία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα επειδή δεν ανανεώθηκε η άδεια εργασίας του.