Νίκη κατά κράτος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελας Μέρκελ βλέπει το γερμανικό περιοδικό Spiegel το οποίο αποκαλύπτει το παρασκήνιο της χθεσινής «μάχης» βορρά εναντίον νότου που δόθηκε στην αίθουσα της Συνόδου Κορυφής. Το δημοσίευμα του Spiegel χαρακτηρίζει σκληρή τη στάση που κράτησαν τόσο ο Μάριο Μόντι όσο και ο Μαριάνο Ραχόι. Χαρακτηριστική η αναφορά της Δανέζας πρωθυπουργού η οποία έκανε λόγο για ομηρία των 27 μέσα στην αίθουσα από την Ιταλία και την Ισπανία. Το αποτέλεσμα γνωστό, σήμερα μια μέρα μετά ο διεθνής Τύπος μιλά για νίκη τουΜόντι ενώ η Άγκελα Μέρκελ επιδίδεται σε έναν αγώνα δρόμου για να σώσει τις εντυπώσεις. Εξάλλου το ίδιο περιοδικό σε έτερο δημοσίευμά του επισημαίνει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το αποτέλεσμα της Συνόδου. 

Ads

 
Πάντως, η νίκη του Νότου φαίνεται πως έφερε και κλίμα ευφορίας στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές. Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, χωρίς παράλληλα αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας προκάλεσε ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. 

Με μεγάλη άνοδο έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε ανεπισήμως με κέρδη 2,6% στις 1.020,60 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE έκλεισε με κέρδη 1,42% στις 5.571,15 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο Dax ενισχύθηκε κατά 4,33% στις 6.416,28 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 4,75% στις 3.196,65 μονάδες. Με εντυπωσιακή άνοδο 5,68% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ανοδικά κινήθηκε και το ευρώ με την ισοτιμία να φτάνει στο 1,2682.

Πως τα PIIGS νίκησαν τη Μέρκελ

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι είχε φροντίσει να γνωστοποιήσει τις προθέσεις του προειδοποιώντας ότι η Σύνοδος Κορυφής θα συνεχιστεί ακόμη και έως το βράδυ της Κυριακής αν χρειαστεί, προκειμένου να ληφθούν τα μέτρα που θα καθησυχάσουν τις αγορές. 
 
Όπως περιγράφει το γερμανικό Spiegel, στις 20:00 την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ ετοιμάστηκε να σηκωθεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να ανακοινώσει τη συμφωνία των «27» για το πακέτο της ανάπτυξης στους δημοσιογράφους μετά τη στάση της Μέρκελ που σηματοδότησε ότι η όποια συμφωνία είχε κλείσει. Τότε ο Μάριο Μόντι απευθυνόμενος προς τον Ρόμπεϊ τον ρώτησε σε έντονο ύφος: «Που πας;».
 
«Η Ιταλία δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την Σύνοδο εάν δεν γίνει φανερό πως η ΕΕ παίρνει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλών επιτοκίων με τα οποία αναγκάζεται να δανείζεται η χώρα» τόνισε και επισήμανε πως συναίνεση όσον αφορά το Σύμφωνο Ανάπτυξης, δεν πρόκειται να δώσει εάν δεν λυθεί αυτό το ζήτημα. Στο σημείο αυτό συνηγόρησε και ο Μαριάνο Ραχόι. Ο Ισπανός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως θα τηρήσει την ίδια στάση και πως δεν πρόκειται να εγκρίνει το πακέτο για την ανάπτυξη.
 
Στο σημείο αυτό η πρωθυπουργός της Δανίας, Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ, αναρωτήθηκε αν ολόκληρη η αίθουσα είναι όμηρος μιας άτυπης μεσογειακής συμμαχίας. Πάντως ο Ρόμπεϊ δεν έφυγε τελικά και ακολούθησαν σκληρές διαπραγματεύσεις
 
Στις 23:00 ο κ. Ρόμπεϊ επιχείρησε άλλη μία προσπάθεια να κατευθυνθεί προς τους δημοσιογράφους. Αυτήν την φορά τον πίεσε και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ η οποία τον παρότρυνε να ανακοινώσει την συμφωνία για το πακέτο ανάπτυξης. Στο σημείο εκείνο παρενέβη και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος του ζήτησε «να πει την αλήθεια». Αρχικά ο Ρόμπεϊ ανακοίνωσε την συμφωνία για το πακέτο ανάπτυξης και τις διαφωνίες Ιταλίας και Ισπανίας.
 
Ακολούθησε νέος γύρος διαπραγματεύσεων που ολοκληρώθηκε στις 05:20 τα ξημερώματα της Παρασκευής. Ο Ρόμπεϊ ανακοίνωσε τελικά την επίτευξη της συμφωνίας για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αγορά ομολόγων από τους μηχανισμούς στήριξης, επιβεβαιώντας ότι αυτή τη φορά πέρασε η σκληρή γραμμή του Μάριο Μόντι. 

Ads

Μάχη με τις εντυπώσεις για τη Μέρκελ

Την ίδια ώρα που οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι στέλνουν θετικά μηνύματα για τις αποφάσεις τις συνόδου, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, δίνει μάχη με τις εντυπώσεις προκειμένου να δικαιολογήσει την υπαναχώρηση που της χρεώθηκε για τη Σύνοδο Κορυφής.
 
Μιλώντας από το βήμα του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου τόνισε ότι κάθε χρηματοδότηση από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης θα συνοδεύεται από όρους. Έκανε, μεταξύ άλλων, λόγο για την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, καθώς, όπως τόνισε, τα σταθερά δημοσιονομικά στοιχεία είναι μόνο η μια όψη του νομίσματος.

Στο μεταξύ, η γερμανική Βουλήενέκρινε με πλειοψηφία, που ξεπέρασε τα απαιτούμενα δύο τρίτα, το μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης (ESM) και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο. Ωστόσο, η συζήτηση που προηγήθηκε έγινε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.