Προσπαθώντας να φτάσει στην Ιταλία με ένα σκάφος γεμάτο μετανάστες θεωρείται ότι πνίγηκε η 21χρονη Σάμια Γιουσούφ Όμαρ, Σομαλή αθλήτρια η οποία είχε διαγωνιστεί στο αγώνισμα των 200μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008. Σκόπευε να βρει προπονητή που θα τη βοηθούσε να «περάσει» στη διοργάνωση του Λονδίνου.

Ads

 
«Ήταν μια πολύ καλή αθλήτρια, ένα υπέροχο κορίτσι», δήλωσε ο Αμπντί Μπίλε, πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής της Σομαλίας στα 1.500μ., ο οποίος αναφέρει σε ιταλικό ιστότοπο ότι η Ομάρ φαίνεται πως έχει πνιγεί σε ναυάγιο μαζί με άλλους μετανάστες οι οποίοι επιχειρούσαν να προσεγγίσουν την Ιταλία από τη Λιβύη, πιθανότατα τον Απρίλιο.
 
Σύμφωνα με το BBC, Σομαλή αθλήτρια είχε καταφέρει -χωρίς την παραμικρή επίσημη προπόνηση- να συμμετάσχει στην κούρσα των 200μ. στο Πεκίνο, όπου τερμάτισε στην τελευταία θέση.
 
Είχε μεγαλώσει στην πρωτεύουσα της Σομαλίας Μογκαντίσου, αντιμετωπίζοντας τον πόλεμο και τη φτώχεια. Συν τοις άλλοις είχε να διαχειριστεί αφενός την παντελή έλλειψη αθλητικών εγκαταστάσεων, αφετέρου την έντονη προκατάληψη απέναντι στις γυναίκες αθλήτριες.
 
Η Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή της Σομαλίας επιβεβαιώνει το θάνατο της Σάμια, ωστόσο, δεν παρέχει περαιτέρω πληροφορίες.