Σάλο έχει προκαλέσει η αναγκαστική άμβλωση στην οποία υποβλήθηκε μια 23χρονη γυναίκα στην κινεζική επαρχία Σαανσί, ενώ ήταν επτά μηνών έγκυος, διότι δεν είχε να πληρώσει το πρόστιμο των περίπου 5.000 ευρώ προκειμένου να της επιτραπεί να φέρει στον κόσμο το δεύτερο παιδί της. Η φωτογραφία της στο κρεβάτι του νοσοκομείου με το ματωμένο έμβρυο δίπλα της έκανε το γύρο του διαδικτύου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις παγκοσμίως.
 

Ads

Σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία Σαανσί, η 23χρονη Φενγκ Τζιαμέι, μητέρα ενός παιδιού, εξαναγκάστηκε σε άμβλωση, επειδή δεν μπορούσε να πληρώσει το πρόστιμο των 40.000 γιουάν (4.880 ευρώ) που επιβάλλεται σε όσες γυναίκες δεν σέβονται την πολιτική του ενός παιδιού.
 
Μιλώντας στην εφημερίδα Global Times, ο σύζυγος της 23χρονης δήλωσε πως η Φενγκ οδηγήθηκε διά της βίας στο νοσοκομείο, όπου της χορηγήθηκε ένεση για να θανατωθεί το έμβρυο στις 2 Ιουνίου. Πέντε άνδρες – όπως είπε χαρακτηριστικά – της χορήγησαν διά της βίας την ένεση, δένοντάς της τα μάτια και αναγκάζοντάς να υπογράψει ότι συναινεί στην άμβλωση.
 
Φωτογραφία που φέρεται να δείχνει τη μητέρα και το νεκρό παιδί στο κρεβάτι του νοσοκομείου αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο μία εβδομάδα αργότερα.
 
Οι αρχές της περιοχής Ζενπίνγκ, όπου έγινε η επέμβαση, δεσμεύτηκαν στην διεξαγωγή έρευνας που θα την χαρακτηρίζει η διαφάνεια, όπως υποστήριξαν, ενώ η υπηρεσία οικογενειακού προγραμματισμού ζήτησε την τιμωρία των υπευθύνων.
 
Ωστόσο, οι τοπικές υπηρεσίες ανέφεραν ότι η άμβλωση διενεργήθηκε βάσει νόμου με τη συναίνεση της εγκύου, γεγονός που διαψεύδει η οικογένειά της.
 
Στο μεταξύ, χρήστες του διαδικτύου εξέφρασαν την αγανάκτησή τους, συγκρίνοντας μάλιστα τους υπεύθυνους της αναγκαστικής άμβλωσης με τους ναζί.
 
Η πολιτική του ενός παιδιού ισχύει από την δεκαετία του 1970 στην Κίνα και στο πλαίσιό της οι αναγκαστικές αμβλώσεις είναι πολύ συνηθισμένες. Οι Κινέζοι που ζουν στις πόλεις μπορούν να αποκτούν μόνο ένα παιδί και αυτοί που ζουν στις αγροτικές περιοχές δύο εφόσον το πρώτο είναι κορίτσι.