Σάλος έχει προκληθεί από νέο βίντεο που δείχνει μια ομάδα πεζοναυτών να ουρούν σε σορούς Αφγανών Ταλιμπάν. Ο Αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα και αποτροπιασμό και έντονες αντιδράσεις. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες δημοσιοποιήθηκε ένα άλλο βίντεο από το Ιράκ, όπου Αμερικανοί ανατίναξαν γελώντας ένα σκύλο.

Ads

 

Το Σώμα των Πεζοναυτών ανακοίνωσε ότι οι πράξεις που παρουσιάζονται στο βίντεο δεν συνάδουν με τις αξίες του. Το βίντεο αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, ωστόσο η αυθεντικότητά του δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί.
 
Οι εικόνες δείχνουν τέσσερις άνδρες με στολές πεζοναυτών που φαίνεται να ουρούν σε τρεις άνδρες που μοιάζουν νεκροί. Η φωνή ενός άνδρα ακούγεται να λέει: «Να έχεις μια καλή μέρα, φίλε». Ένας από τους άνδρες που εμφανίζεται στο βίντεο μοιάζει να είναι καλυμμένος με αίμα. Οι άνδρες με τις στολές πεζοναυτών φαίνεται να γνωρίζουν ότι υπάρχει κάμερα που τους καταγράφει.
 
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, πλοίαρχος Τζον Κίρμπι, δήλωσε ιδιαίτερα προβληματισμένος από το βίντεο. «Όποιος και αν είναι και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες -κάτι που βρίσκεται υπό έρευνα-, πρόκειται για ανήκουστη συμπεριφορά, η οποία είναι απαράδεκτη για μέλος του στρατού» τόνισε.
 
Το Συμβούλιο Αμερικανο-ισλαμικών σχέσεων υποστηρίζει ότι εάν το βίντεο επιβεβαιωθεί, τότε δείχνει συμπεριφορές που δεν ταιριάζουν καθόλου σε Αμερικανούς στρατιώτες. «Είναι ένα αηδιαστικό, ανήθικο βίντεο. Κάτι για το οποίο κανένας στρατός δεν θα έπρεπε να είναι περήφανος στον κόσμο, και ακόμα περισσότερο ο αμερικανικός στρατός» τόνισε μιλώντας στο BBC, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου, Ιμπραήμ Χούπερ.

* ΠΡΟΣΟΧΗ το βίντεο περιέχει σκληρές σκηνές