Αποκλείει το ενδεχόμενο διάσπασης της Ευρωζώνης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θεωρώντας ότι θα μειωθεί ή θα εξαλειφθεί ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης, η οποία, όπως υπογραμμίζει δεν είναι κρίση του Ευρώ, αλλά κρίση χρέους σε μερικές χώρες της Ευρωζώνης. Σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, εκτιμά ακόμη ότι το ερχόμενο έτος οι χώρες της Ευρωζώνης θα θέσουν την κρίση χρέους υπό έλεγχο.

Ads

 
Ειδικότερα ο κ. Σόιμπλε εκφράζει αισιοδοξία ότι η κρίση χρέους θα τεθεί υπό έλεγχο το 2012 και θα υπάρξει σταθεροποίηση της Ευρωζώνης. «Είμαι αισιόδοξός ότι (στον επόμενο χρόνο) όλες οι χώρες της Ευρωζώνης θα έχουν κάνει μεγάλα βήματα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων», επισημαίνει
 
Παράλληλα, αποκλείει το ενδεχόμενο διάσπασης της Ευρωζώνης και δηλώνει: «Μια Νομισματική Ένωση οδηγεί στο ότι οι χώρες (που την αποτελούν) ενώνουν τη μοίρα τους… Οι πολιτικά υπεύθυνοι της Ευρωζώνης κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να εμποδίσουν τη διάλυσή της».
 
Χώρες όπως Ιταλία και Ισπανία πρέπει να κάνουν κάθε τι, ώστε να επιλύσουν τα προβλήματά τους. Θα ήταν ένα ισχυρό μήνυμα, δηλώνει ο Σόιμπλε, να στηρίζουν οι χώρες-μέλη το κοινό τους νόμισμα, υπό οποιεσδήποτε προϋποθέσεις. Αυτό δεν εξαρτάται μόνο από τη Γερμανία. Η προθυμία και η δυνατότητα των άλλων χωρών της Ευρωζώνης είναι εξίσου μεγάλης σημασίας
 
Ο Γερμανός υπουργός υποστηρίζει ότι η απόφαση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για δημιουργία Δημοσιονομικής Ένωσης πρέπει να εφαρμοστεί στην πράξη. Επίσης τάχθηκε εκ νέου υπέρ της ενίσχυσης του ταμείου διάσωσης ESM. «Όσο γρηγορότερα θα έχουμε συγκεντρώσει τα 80 δισ. Ευρώ, τόσο το καλύτερο».
 
Αναφερόμενος στην Ελλάδα και απαντώντας στην ερώτηση, πως μπορεί η χώρα, παρά την κακή οικονομική της κατάσταση, να παραμείνει μέλος της Νομισματικής Ένωσης, δηλώνει: «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων του νέου προγράμματος για την Ελλάδα, μέσω του οποίου το συνολικό χρέος της χώρας πρόκειται να μειωθεί σε ποσοστό 120% επί του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Πέραν τούτου η Ελλάδα πρέπει μέσω της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων καθώς και μέσω μιας αποτελεσματικότερης χρήσης της βοήθειας από την Ε.Ε. να επιστρέψει και πάλι στο δρόμο της ανάπτυξης, όπως για παράδειγμα μέσω της περαιτέρω ανάπτυξης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και μέσω της εξαγωγής της ενέργειας αυτής στο εξωτερικό. Ο ελληνικός λαός χρειάζεται (να δει) φως στο τέλος του τούνελ».
 
Για το γεγονός, πάλι, ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα αποτυγχάνουν εξαιτίας της έλλειψης διοικητικών δομών, διατυπώνει τη γνώμη ότι «στο θέμα αυτό μερικά πράγματα παρουσιάζονται με αρνητικό τρόπο. Σίγουρα σε κάποια ζητήματα υπάρχει ανάγκη να βελτιωθούν τα πράγματα. Εμείς πρέπει να προσφέρουμε στην Ελλάδα τεχνική βοήθεια όσον αφορά τη δημιουργία μιας λειτουργικής οικονομικής διοίκησης, και αυτό θα το πράξουμε. Το ίδιο ισχύει και στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων: Εδώ χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την εφαρμογή των εξαγγελθέντων στην πράξη. Και η περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας χρειάζεται επίσης πάντα και την ύπαρξη των επενδυτών».
 
Αναφορικά με το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους απορρίπτει το αίτημα του προέδρου της Deutsche Bank, Γιόσεφ Άκερμαν, για συμμετοχή του δημόσιου τομέα στο «κούρεμα» του χρέους, επισημαίνοντας: «Ο δημόσιος τομέας αναλαμβάνει ούτως ή άλλως αυτά που δεν αναλαμβάνει ο ιδιωτικός. Συνεπώς ας μην κάνει κανένα ιδιωτικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα σκέψεις περί μη επαρκούς συμμετοχής του δημόσιου τομέα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».