Τις «σοβαρές παραβιάσεις» που διαπράττονται από το Ισραήλ, τις ντε φάκτο αρχές στη Λωρίδα της Γάζας και τις παλαιστινιακές αρχές στη Δυτική Όχθη, καταγγέλλει σε έκθεσή της η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι. Μια δεύτερη έκθεση του ΟΗΕ, που έρχεται επίσης σήμερα στη δημοσιότητα, επισημαίνει πως Εβραίοι έποικοι έχουν υφαρπάξει δεκάδες πηγές νερού στη Δυτική Όχθη.
 

Ads

Η έκθεσή της, που καλύπτει χρονικά την περίοδο από την 1η Δεκεμβρίου 2010 έως τις 15 Νοεμβρίου 2011, η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα «προτείνει μία σειρά από μικρά βήματα που αποβλέπουν στη βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προστασίας των πολιτών από τη βία και την ανασφάλεια», όπως τονίσθηκε κατά την παρουσίασή της στο Συμβούλιο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Πρόκειται για «ορισμένα μικρά βήματα, τα οποία είναι δυνατό να τεθούν αμέσως σε εφαρμογή», προστίθεται στο κείμενο.
 
«Όσον αφορά την ισραηλινή πλευρά, η έκθεσή μου επισημαίνει ορισμένες προκλήσεις όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίες συνδέονται με τη συνεχή επέκταση των ισραηλινών οικισμών εποίκων», τονίζει η Πιλάι.
 
Επίσης, η Υπάτη Αρμοστής εκφράζει την θλίψη της «για την ατιμωρησία που χαίρουν οι έποικοι που διαπράττουν βιαιοπραγίες» και ζητεί από την κυβέρνηση «να σταματήσει αμέσως να μεταφέρει τον πληθυσμό της προς τα Κατεχόμενα».
 
Η έκθεση καταγγέλλει επίσης «τη χρήση πραγματικών πυρών κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων καταδίωξης και σύλληψης, που πραγματοποιούν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις» και οι οποίες κατέληξαν στον θάνατο τεσσάρων αμάχων Παλαιστινίων, οι οποίοι αποδείχθηκαν άοπλοι.
 
Η χρήση πραγματικών πυρών εναντίον αόπλων από τους Ισραηλινούς στρατιώτες στα σημεία ελέγχου, αποτελεί μία μόνιμη πηγή ανησυχίας για την Υπάτη Αρμοστεία, η οποία αξιώνει από την ισραηλινή κυβέρνηση να «άρει πλήρως» τον αποκλεισμό της Γάζας, που ήδη διαρκεί πέντε έτη.
 
Επιπλέον, στην έκθεση της Αρμοστείας στηλιτεύονται οι εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ, μία πρακτική «αντιβαίνουσα στους κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», καθώς αυτές κατά κανόνα καταλήγουν σε περιοχές κατοικούμενες από αμάχους.
 
Εξάλλου, η Υπάτη Αρμοστεία καυτηριάζει τις «ντε φάκτο αρχές» στη Λωρίδα της Γάζας επειδή εξακολουθούν να επιβάλλουν τη θανατική ποινή και να εκτελούν καταδικασμένους, ενώ παράλληλα ζητεί από την Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη να επιβλέψει τον σεβασμό των ελευθεριών της έκφρασης, του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι.
 
«Εβραίοι έποικοι έχουν υφαρπάξει δεκάδες πηγές νερού»
 
Μια άλλη έκθεση του ΟΗΕ καταγγέλλει πως οι εβραίοι έποικοι στη Δυτική Όχθη έχουν υφαρπάξει δεκάδες φυσικές πηγές νερού εμποδίζοντας εντελώς ή περιορίζοντας την πρόσβαση των Παλαιστίνιων στο λιγοστό νερό. Το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (Ocha) αναφέρει στην έκθεσή του ότι έλεγξε 530 πηγές στη Δυτική Όχθη και βρήκε ότι οι 30, που βρίσκονται κυρίως σε περιοχές που το Ισραήλ διατηρεί στρατιωτικό έλεγχο, έχουν καταληφθεί από τους εποίκους.
 
Η έκθεση προσθέτει ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε ακόμη 26 πηγές, ενώ επισημαίνει ότι οι έποικοι δεν έχουν υφαρπάξει 474 πηγές από αυτές που ελέγχθηκαν.
 
«Οι πηγές εξακολουθούν να είναι το μοναδικό μέσο για την άρδευση και την παροχή νερού στα ζώα εκτροφής», επισημαίνει η έκθεση, προσθέτοντας ότι κάποιες από τις πηγές προσφέρουν νερό για οικιακή χρήση κυρίως σε περιοχές που δεν υπάρχει κεντρικό σύστημα ύδρευσης.
 
«Η απώλεια πρόσβασης σε πηγές και στη γη γύρω από αυτές έχει μειώσει το εισόδημα των αγροτών, οι οποίοι είτε σταματούν να καλλιεργούν είτε αντιμετωπίζουν σημαντική μείωση στην παραγωγή τους», υπογραμμίζει η έκθεση του Ocha.
 
Εξάλλου οι εβραίοι έποικοι έχουν μετατρέψει δεκάδες πηγές σε τουριστικά αξιοθέατα ή τις χρησιμοποιούν για κολύμβηση.