«Είμαι πραγματικός κατάσκοπος. Δεν είμαι ένας κατώτερος αναλυτής, όπως προσπαθούν να περάσουν», δήλωσε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο NBC, ο Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην αναλυτής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, NSA, ο οποίος αποκάλυψε το τεράστιο παράνομο δίκτυο παρακολουθήσεων των ΗΠΑ

Ads

Είπε, δε, ότι εκπαιδεύτηκε και εργάστηκε στο εξωτερικό τόσο για την CIA και την NSA, ενώ δίδαξε και στην Ακαδημία Αντικατασκοπίας. «Επινόησα πηγές και μεθόδους για την ασφάλεια των πληροφοριών και των ανθρώπων στα πιο εχθρικά και επικίνδυνα μέρη του κόσμου. Επομένως, όταν οι επικριτές μου υποστηρίζουν ότι είμαι ένας διαχειριστής συστημάτων κατωτέρου επιπέδου, ότι δεν ξέρω τι λέω, θα έλεγα ότι είναι κάπως παραπλανητικό», πρόσθεσε ο Σνόουντεν.

«Δεν συνεργάζομαι με ανθρώπους, δεν στρατολογώ πράκτορες. Αυτό που κάνω είναι να θέτω σε λειτουργία συστήματα για τις ΗΠΑ. Και το έχω κάνει αυτό σε όλα τα επίπεδα, από το χαμηλότερο μέχρι την κορυφή», εξήγσε μιλώντας στον Μπράιαν Ουίλιαμς και την εκπομπή NBC Nightly News, που θα προβάλει σήμερα ολόκληρη την 4ωρη συνέντευξη. Όπως αναφέρουν οι New York Times, οι δημοσιογράφοι του δικτύου εργάζονταν κρυφά για μήνες ώστε να καταφέρουν να πάρουν την συνέντευξη στην Ρωσία, όπου κατέφυγε ο Σνόουντεν μετά την διαρροή των εγγράφων. 

«Δεν είναι κρυφό ότι οι ΗΠΑ τείνουν να συλλέγουν περισσότερες και καλύτερες πληροφορίες σήμερα από τους υπολογιστές απ΄ό,τι από τους ανθρώπους», είπε ο Σνόουντεν, ενώ κάλεσε τους Γερμανούς βουλευτές να του ζητήσουν να καταθέσει σε κοινοβουλευτική επιτροπή όσα ξέρει για τις παρακολουθήσεις εις βάρος της Άγκελα Μέρκελ. 

«Αν παρουσιάσω όλες τις πληροφορίες που υποκλάπησαν από την χώρα και οι Γερμανοί βουλευτές δεν μάθουν κάτι καινούργιο, αυτό θα με αφήσει έκπληκτο». Προχωρώντας ακόμη περισσότερο δήλωσε ότι η γερμανική μυστική υπηρεσία BND χρησιμοποίησε τις ίδιες μεθόδους παρακολούθησης με την αμερικανική NSA και εκτιμά ότι αυτός είναι ο λόγος που κάποιοι στο Βερολίνο διστάζουν να ακούσουν τα στοιχεία που έχει συλλέξει.

Ads

Ο πρόεδρος της επιτροπής διερεύνησης, Πατρικ Σένσμπουργκ, έσπευσε να δηλώσει ότι ο Αμερικανός πράκτορας ποτέ δεν είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με την μαζική παρακολούθηση γερμανών πολιτών και προειδοποίησε: «Αν δεν αποδείξει με έγγραφα τα λεγόμενά του το συντομότερο δυνατό, θα χάσει κάθε αξιοπιστία».