Ads

Τον στρατιωτικό διοικητή της Χαμάς Αχμέντ αλ Τζαμπάρι σκότωσαν ισραηλινά αεροσκάφη κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στη Λωρίδα της Γάζας. Οι εναέριες επιθέσεις εξαπλώθηκαν σε όλη την περιοχή, όπως γράφει το al Jazeera, ωθώντας τις δύο πλευρές στο χείλος ενός νέου πολέμου. Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς τονίζει πως «οι κατοχικές δυνάμεις άνοιξαν για τις ίδιες τις πύλες της κολάσεως» και οι παλαιστίνιοι ζητούν εκδίκηση. «Όλα είναι στο τραπέζι εάν είναι απαραίτητο ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος να ξεκινήσει μια χερσαία επιχείρηση στη Γάζα», απάντησαν οι Ισραηλινοί. 

 
Οι επιθέσεις της Τετάρτης σηματοδοτούν την κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ του Ισραήλ και της Γάζας και έρχονται σε αντίθεση με το κλίμα που είχε διαμορφωθεί ύστερα από τη μεσολάβηση της Αιγύπτου την Τρίτη για επίτευξη μιας ανακωχής μετά από ένα πενθήμερο βίας. Σημειώνεται πως το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου καταδίκασε τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις και κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τη χρήση βίας. Ο θάνατος του Αλ Τζαμπάρι είναι ο πρώτος ανώτατου αξιωματούχου της Χαμάς εδώ και τέσσερα χρόνια, οπότε ξεκίνησε η ισραηλινή επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, συνολικά επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, μεταξύ αυτών και ένα επτάχρονο κορίτσι, ενώ πολλοί ήταν και οι τραυματίες.
 
Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως οι επιθέσεις αποτελούν μέρος μιας επιχείρησης, που βρίσκεται σε εξέλιξη, εναντίον ενόπλων ομάδων στη Γάζα, οι οποίες έχουν εξαπολύσει το τελευταίο διάστημα ρουκέτες κατά στόχων στα σύνορα στο νότιο Ισραήλ. «Το Ισραήλ ασκεί το δικαίωμά του να προστατεύσει τον εαυτό του. Και ο Τζαμπάρι είχε πολύ αίμα ισραηλινών στα χέρια του», δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.
 
«Ο Τζαμπάρι ήταν υπεύθυνος για την χρηματοδότηση και τη διοίκηση στρατιωτικών επιχειρήσεων και επιθέσεων κατά του Ισραήλ» ανέφερε η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών.
 
«Η εξόντωσή του σήμερα αποτελεί μήνυμα στους αξιωματούχους της Χαμάς στη Γάζα ότι εάν συνεχίσουν να προωθούν την τρομοκρατία κατά του Ισραήλ, θα πάθουν κακό» προστίθεται στην ανακοίνωση.
 
Το Ισραήλ απηύθυνε ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» στη Χαμάς και στις άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις και είναι έτοιμο να επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας αν αυτό κριθεί απαραίτητο, δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σχολιάζοντας την δολοφονία του στρατιωτικού διοικητή της Χαμάς.
 
O ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες ενημέρωσε σήμερα τον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα επισημαίνοντας ότι ο Αχμεντ αλ Τζαμπάαρι ήταν ένας «κατά συρροή δολοφόνος».
 
Ο Πέρες δήλωσε στον Ομπάμα ότι η δολοφονία του αλ Τζαμπάαρι ήταν η απάντηση του Ισραήλ στις αυξανόμενες επιθέσεις με ρουκέτες από τη Γάζα εναντίον του ισραηλινού εδάφους.
 
Το Ισραήλ, πρόσθεσε, δεν θέλει να αναζωπυρώσει τα πάθη όμως τις τελευταίες πέντε ημέρες εξαπολύονται συνεχώς πύραυλοι εναντίον του Ισραήλ και μητέρες και παιδιά δεν μπορούν να κοιμηθούν ήρεμα τη νύχτα. «Υπάρχει ένα όριο σε αυτά που το Ισραήλ μπορεί να ανεχθεί», κατέληξε ο Πέρες.
 
«Είμαστε στην αρχή και όχι στο τέλος της στρατιωτικής αυτής επιχείρησης. Δεν θα υπάρξει μαγική λύση, όμως θα επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ.

* Το βίντεο της επίθεσης στο αυτοκίνητο του Αχμέντ αλ Τζαμπάρι 

Ο Αχμέντ αλ Τζαμπάρι ήταν διοικητής της ένοπλης πτέρυγας Ezzedine Al-Qassam, η οποία απαντώντας στη δολοφονία του τόνισε πως «οι μαχητές της θα συνεχίσουν το δρόμο της αντίστασης». «Οι κατοχικές δυνάμεις μόλις άνοιξαν τις πύλες της κολάσεως για τους ίδιους».
 
Η δολοφονία του Τζαμπάρι προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες στην πόλη της Γάζας. Εκατοντάδες μέλη της Χαμάς και της Ezzedine Al-Qassam μέσα στο νοσοκομείο που διακομίστηκε ο Τζαμπάρι φώναζαν συνθήματα ζητώντας εκδίκηση. Έξω από το νοσοκομείο μαχητές πυροβολούσαν στον αέρα και άλλοι πενθούσαν για τον νεκρό διοικητή.
 
Σημειώνεται πως από την επίθεση σκοτώθηκε και ο γιος του Αχμέντ αλ Τζαμπάρι. Σύμφωνα με παλαιστινιακές αρχές και ιατρικές πηγές σημειώθηκαν τέσσερις αεροπορικές επιδρομές σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας το απόγευμα της Τετάρτης. Δύο στην πόλη της Γάζας, μια στη Βόρεια Γάζα και μία στη νότια πόλη Khan Yunis.
 
Η δολοφονία του Αχμέντ αλ Τζαμπάρι είναι «μια επιτυχία για το Ισραήλ και αντίστοιχα μια μεγάλη απώλεια για τη Χαμάς. Σίγουρα θα υπάρξει κλιμάκωση στο άμεσο μέλλον», σημειώνει ο ανταποκριτής του Al Jazeera.

Ads

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση προς το Ισραήλ και τη Χαμάς να αποφύγουν μία κλιμάκωση των εχθροπραξιών. «Και οι δύο πλευρές πρέπει να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους στο φως του διεθνούς ανθρωπιστικού Δικαίου, που επιβάλλει την προστασία των αμάχων σε κάθε περίπτωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Μάρτιν Νεζίρσκυ, σημειώνοντας πως πρόκειται για πάγια θέση του Μπαν Κι Μουν.
 
Από την πλευρά του ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε την πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου με αφορμή τα αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ κατά της Λωρίδας της Γάζας. Επιπλέον η Παλαιστινιακή Αρχή κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να πάρει θέση μετά τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας κάνοντας λόγο για «παράνομες εγκληματικές πράξεις».

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ φέρεται να επιθυμεί την «ανατροπή» του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς σε περίπτωση επιτυχίας της Παλαιστινιακής Αρχής στην προσπάθειά της να αναγνωριστεί η Παλαιστίνη ως κράτος-μη μέλος του ΟΗΕ.
 
Σε κείμενο πολιτικής κατεύθυνσης το οποίο διέρρευσε σε μέσα ενημέρωσης αναφέρεται πως «το να ανατραπεί το καθεστώς του Μαχμούντ Αμπάς θα είναι η μόνη επιλογή στην περίπτωση αυτή».
 
Σημειώνεται πως το εν λόγω έγγραφο είναι προσχέδιο του τελικού εγγράφου το οποίο προοριζόταν για εσωτερική χρήση και δεν έχει εγκριθεί από τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν.
 
Όπως αναφέρεται «βασικός στόχος» του Κράτους του Ισραήλ είναι να αποτρέψει τους Παλαιστινίους από την επίτευξη της αναγνώρισης ως κράτους-μη μέλους του ΟΗΕ, κάτι που θα θεωρηθεί ότι «ξεπερνά την κόκκινη γραμμή και απαιτείται η πλέον σκληρή απάντηση από το Ισραήλ».
 
«Αν οι προσπάθειες αποτροπής δεν πετύχουν, το Ισραήλ θα πρέπει να αποσπάσει βαρύ τίμημα από τον Αμπού Μάζεν», επισημαίνεται.
 
Το ίδιο έγγραφο αναφέρει ότι η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους θα ήταν ένα «μονομερές βήμα… που θα υποσκάψει ολοσχερώς την αξιοπιστία του Ισραήλ και θα καταστήσει αδύνατη την αποδοχή από το Ισραήλ οποιασδήποτε μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας.»