Περίπου 30 αλβανόφωνοι κρατώντας αλβανικές σημαίες επιτέθηκαν το βράδυ σε σλαβόφωνους νεαρούς  στη συνοικία των Σκοπίων Τσέντο, ενώ στο Τσάιρ μια ομάδα αλβανόφωνων, κατέβασε σημαία της ΠΓΔΜ που ήταν τοποθετημένη σε κολόνα ηλεκτρικού ρεύματος και την έκαψε.

Ads

 
Τα δύο επεισόδια αποτελούν συνέχεια αυτών που σημειώθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου με το κάψιμο αλβανικών σημαιών σε σημείο του αυτοκινητόδρομου Τέτοβο-Γκόστιβαρ και την αφαίρεση ακόμη μίας αλβανικής σημαίας που ήταν τοποθετημένη στο πολιτιστικό κέντρο του Τετόβου. Σημειώνεται πως οι αλβανόφωνοι στην ΠΓΔΜ αποτελούν το 25% του πληθυσμού της χώρας.
 
 
Νωρίτερα, την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι στα Τίρανα, νεαροί αλβανόφωνοι, κατέβασαν από τους ιστούς τις σημαίες της ΠΓΔΜ και τις έκαψαν. Το περιστατικό προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, το οποίο προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον πρέσβη της Αλβανίας Άρμπεν Τσέκου.
 
Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τους εορτασμούς για τα 100 χρόνια ανεξαρτησίας της Αλβανίας,  σε περιοχές της ΠΓΔΜ έχουν αναρτηθεί αλβανικές σημαίες, ενώ την Κυριακή πραγματοποιείται στα Σκόπια μεγάλη εκδήλωση στην οποία, μεταξύ άλλων, αναμένεται να παραστούν ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα και εκείνος του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι.
 
Το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τα δύο περιστατικά που συνέβησαν την Παρασκευή κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νικόλα Γκρουέφσκι.
 
Τα επεισόδια καταδίκασε και το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας. «Το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη λύπη του σχετικά με τα γεγονότα αυτά» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση και σημειώνεται πως «το υπουργείο, όπως πάντα, θα συνεχίσει να ενθαρρύνει το πνεύμα του διαλόγου, των καλών σχέσεων μεταξύ των εθνοτήτων και του σεβασμού για τα σύμβολα, την ιστορία, τη γλώσσα και τον πολιτισμό της κάθε χώρας, στα πλαίσια των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών και της επιθυμίας για ένταξη ολόκληρης της περιοχής στην ΕΕ».