Η Μαυριτανία αντιμετωπίζει το χειρότερο πρόβλημα δουλείας παγκοσμίως. Αυτή τη στιγμή, οι σκλάβοι αποτελούν μέχρι και 20% του συνολικού πληθυσμού. Είτε γεννιούνται σκλάβοι, είτε πωλούνται σε αφεντικά. Υπόκεινται σε κακοποίηση, βιασμούς, εκμετάλλευση. Και όπως και στο παλιό δουλεμπόριο, η δουλεία έχει βαθιά ρατσιστικές ρίζες: σχεδόν όλοι οι σκλάβοι είναι Χαρατίν.

Ads

Η Μαυριτανία ήταν η τελευταία χώρα στον κόσμο που κατήργησε τη δουλεία, η οποία θεωρείται έγκλημα μόλις από το 2007. Παρότι πλέον είναι παράνομη, παρότι στη Μαυριτανία υπάρχει Νόμος Κατά της Δουλείας και σχέδιο δράσης για την κατάργησή της και παρότι το κοινοβούλιο πρόσφατα θέσπισε νόμο που ορίζει ότι η δουλεία αποτελεί «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», έχει καταδικαστεί μόνο ένα αφεντικό σκλάβων.

Όσοι αντιτάσσονται σε αυτήν την παράνομη και απάνθρωπη πρακτική, φυλακίζονται και βασανίζονται. Ο Μαυριτανός Biram Dah Abeid παλεύει κατά της δουλείας όλη του τη ζωή. Έχει βραβευτεί από τον ΟΗΕ και πρόσφατα έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία της Μαυριτανίας. Όμως, η κυβέρνηση έχει αρνηθεί να αναγνωρίσει επίσημα την οργάνωση της οποίας ηγείται και πρόσφατα του επέβαλε διετή φυλάκιση μόνο και μόνο επειδή μίλησε δημοσίως.

Η έφεση θα εκδικαστεί σε λίγες ημέρες και μέσω ενός συγκλονιστικού κειμένου μιας σκλάβας, που δημοσιεύει το κίνημα Avaaz στη διαδικτυακή πλατφόρμα του, συγκεντρώνει υπογραφές και καλεί τον πρόεδρο της Μαυριτανίας Mohamed Ould Abdel Aziz, την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλους τους παγκόσμιους ηγέτες να συμβάλουν ώστε να απελευθερωθεί ο ακτιβιστής Biram Dah Abeid και να λάβουν επειγόντως μέτρα για την κατάργηση της δουλείας.

Ads

«Μένουν μόνο τέσσερις μέρες μέχρι την έφεση, για να ανταποκριθούμε στην έκκληση της Haby και να ζητήσουμε την απελευθέρωση του Biram. Ας δημιουργήσουμε τη μεγαλύτερη έκκληση του 21ου αιώνα για την κατάργηση της δουλείας, διαδίδοντάς την στο Facebook, στο Twitter και σε κάθε άλλο μέσο», αναφέρεται στο κάλεσμα.

Μπορείτε να υπογράψετε εδώ.

Η συγκλονιστική επιστολή της Haby mint Rabah

Έγινα σκλάβα στα 5 μου. Τη μέρα φρόντιζα τα ζώα. Τη νύχτα με βίαζε ο αφέντης μου. Πάντοτε νόμιζα ότι αυτό είναι φυσιολογικό, αν και δεν το καταλάβαινα. Στη χώρα μου τη Μαυριτανία, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να είναι σκλάβοι. Εγώ στάθηκα τυχερή. Ο αδερφός μου ξέφυγε απ’ τα αφεντικά του και βρήκε μια οργάνωση που μάχεται για την κατάργηση της δουλείας. Τους ζήτησε να με βοηθήσουν να ελευθερωθώ. Όμως, όταν ήρθαν να με πάρουν, η πρώτη μου αντίδραση ήταν να αρνηθώ. Δεν μπορούσα να φανταστώ τη ζωή χωρίς τα αφεντικά μου, τη ζωή στην οποία δούλευα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ακόμα κι όταν ήμουν έγκυος ή ετοιμόγεννη. Μόνο αυτήν τη ζωή ήξερα.

Ο άνθρωπος που ήρθε να σπάσει τα δεσμά μου και που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην απελευθέρωση ατόμων όπως εγώ, βρίσκεται τώρα στη φυλακή επειδή τόλμησε να μιλήσει ανοιχτά κατά της δουλείας. Όμως, σε τέσσερις μέρες εκδικάζεται η έφεσή του και μπορεί να αφεθεί ελεύθερος. Αν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι απ’ όλον τον κόσμο ενώσουμε τις φωνές μας υπέρ του Biram Dah Abeid, μπορούμε να σπάσουμε τις αλυσίδες του, για να συνεχίσει να βοηθάει άλλους να σπάσουν τις δικές τους. Πάρε θέση τώρα!

Περισσότερες πληροφορίες για την σκλαβιά στη Μαυριτανία: