«Το Χόλιγουντ βρίσκεται τώρα σε κρίση, όχι μόνο επειδή ένας από τους μεγιστάνες του έχει πέσει σε δυσμένεια και επιπλέον, απολυθεί από την εταιρεία την οποία ίδρυσε, αλλά επειδή οι καταγγελίες εναντίον του περιγράφουν το σκοτεινό υπόβαθρο της κινηματογραφικής βιομηχανίας, που σπανίως έρχεται στο φως εκτός των ορίων της συντεχνίας. Είναι μια στιγμή αναμέτρησης για το Χόλιγουντ, το οποίο πλέον ελέγχεται για τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζει τις γυναίκες, είτε αυτό αφορά τις αμοιβές, είτε τις ίσες ευκαιρίες όσων εργάζονται πίσω από την κάμερα».

Ads

Ο Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν, ένας από τους ισχυρότερους παραγωγούς του Χόλιγουντ εδώ και σαράντα χρόνια, βρίσκεται στο επίκεντρο ενός τεραστίων διαστάσεων σκανδάλου μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση που αποκάλυψαν οι New York Times.

Ο συνιδρυτής, μαζί με τον αδελφό του Μπομπ, των εταιριών Miramax και The Weinstein Company, που έχει κερδίσει τα σημαντικότερα βραβεία του σινεμά, τόσο στις Κάννες όσο και στα ‘Οσκαρ, παραγωγός ταινιών όπως το θρυλικό «Pulp Fiction, οι «Συμμορίες της Νέας Υόρκης», και ο «Ερωτευμένος Σαίξπηρ», κατηγορήθηκε από τουλάχιστον οκτώ γυναίκες, μεταξύ των οποίων οι ηθοποιοί ‘Ασλεϊ Τζουντ και Ρόουζ Μακ Γκόουαν, ότι επιχείρησε να τις θωπεύσει, τις εξανάγκασε να τον βλέπουν γυμνό ή υποσχέθηκε βοήθεια στην καριέρα τους έναντι σεξουαλικών ανταλλαγμάτων.

«Συνειδητοποιώ ότι ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρθηκα σε συναδέλφους κατά το παρελθόν προκάλεσε πολύ πόνο και ζητώ ειλικρινά συγγνώμη», ήταν η πρώτη δήλωση του Γουαϊνστάιν μετά την αποκάλυψη.

Ads

Η δικηγόρος του, Λίζα Μπλουμ, που αρχικά τον περιέγραψε ως έναν «παλιό δεινόσαυρο που μαθαίνει νέους τρόπους» έσπευσε να πει ότι ορισμένες από τις κατηγορίες είναι «παντελώς ψευδείς». Ο Τσαρλς Χάρντερ, άλλος δικηγόρος του Γουαϊνστάιν, είπε ότι η ομάδα του ετοιμάζει μήνυση κατά της εφημερίδας.

Διαβάστε επίσης: «Κοινωνικό φύλο, εργασία και κοινωνία» της Ελένη Νίνα – Παζαρζή

Την αποκάλυψη ακολούθησαν νέες καταγγελίες, αυτή τη φορά από μία Αμερικανίδα δημοσιογράφο της τηλεόρασης, μία Βρετανίδα καλλιτέχνη και μία γυναίκα που εργαζόταν στο εστιατόριο το οποίο βρίσκεται στα γραφεία της εταιρείας του Γουαϊνστάιν.

Όμως, όσα ακολούθησαν ήταν καταιγιστικά.

Επιχειρώντας να προλάβει τα γεγονότα, ο Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν έστειλε μέιλ ζητώντας  από την εταιρεία του μια «δεύτερη ευκαιρία». Σύμφωνα όμως, με το Hollywood Reporter, την Κυριακή έγινε μια εκρηκτική συνεδρίαση. Το ΔΣ της εταιρείας έδωσε τη δυνατότητα στον Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν να αποχωρήσει οικειοθελώς, εκείνος ωστόσο, αρνήθηκε.

Στη συνέχεια, η ίδια του η εταιρεία προχώρησε στην απόλυση του, ενημερώνοντας, συγχρόνως, μέσω μέιλ, άπαντες τους σταθερούς συνεργάτες, σκηνοθέτες και ηθοποιούς, για την παύση του μέχρι πρότινος ισχυρού άνδρα.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η δικηγόρος του, Λίσα Μπλουμ παραιτήθηκε.

image

Δημοκρατικοί -τους οποίους ο Γουαϊνστάιν υποστήριζε και χρηματοδοτούσε σταθερά εδώ και δεκαετίες (1,4 εκατ. δολάρια από το 1992)- άρχισαν να επικρίνουν δημόσια τη συμπεριφορά του.

Χθες, Τρίτη, η σύζυγος του και μητέρα των δύο παιδιών του, ανακοίνωσε ότι τον εγκατελείπει.

Αντζελίνα Τζολί και Γκουίνεθ Πάλτροου δήλωσαν ότι έχουν και εκείνες παρενοχληθεί σεξουαλικά από τον Γουαϊνστάιν – η Πάλτροου σε ηλικία 22 χρονών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
• Τζολί – Πάλτροου: Καταγγέλλουν κι αυτές σεξουαλική παρενόχληση από τον Γουάινσταϊν

Η «εκκωφαντική σιωπή»

Η Ρόουζ ΜακΓκάουαν, μία από τις ηθοποιούς που βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν, πριν αρχίσουν να ανοίγουν στόματα, απεύθυνε ερώτηση στις «Κυρίες του Χόλιγουντ», εννοώντας τις σταρ πρώτου μεγέθους της κινηματογραφικής βιομηχανίας, γράφοντας σε ένα αιχμηρό tweet: «Η σιωπή σας είναι εκκωφαντική».

«Όλοι γνώριζαν»

Το θέμα ανέβηκε πολύ ψηλά στα διεθνή ΜΜΕ, αλλά σύμφωνα με δημοσιεύματα, δεν ήταν έκπληξη, καθώς «όλοι γνώριζαν».

image

Η Μέριλ Στριπ, η οποία έχει συνεργαστεί μαζί του στο παρελθόν, αντιδρώντας στο «όλοι γνώριζαν», με δήλωση στη Huffington Post, σημείωσε: «Τα ντροπιαστικά νέα για τον Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν είναι αηδιαστικά για όσους από εμάς τον είδαμε να υπερασπίζει τη δουλειά μας και να στηρίζει τους άξιους αγώνες μας. Οι ατρόμητες γυναίκες που ύψωσαν τη φωνή της για να αποκαλύψουν την κακοποίηση αυτή είναι οι ηρωίδες μας. Ένα πράγμα πρέπει να διευκρινιστεί. Δεν ήξεραν όλοι. Ο Χάρβεϊ υποστήριξε τη δουλειά μας με πάθος, ήταν εκνευριστικός αλλά σεβόταν την εργασιακή μας σχέση και το ίδιο συνέβαινε και με πολλούς άλλους που συνεργάστηκε επαγγελματικά. Δεν ήξερα για αυτά τα άλλα αδικήματα. Δεν ήξερα για τους οικονομικούς συμβιβασμούς με τις ηθοποιούς και συναδέλφους. Δεν ήξερα για τις συναντήσεις στα δωμάτια των ξενοδοχείων, στο μπάνιο ή για άλλες ακατάλληλες εξαναγκαστικές πράξεις. Και αν όλοι ήξεραν, δεν πιστεύω ότι όλοι οι ρεπόρτερ του αστυνομικού ρεπορτάζ στη βιομηχανία και τα αυστηρά μέσα μαζικής ενημέρωσης θα το αγνοούσαν για δεκαετίες».

Η Ρόουζ ΜακΓκάουαν σχολιάζοντας από την πλευρά της τις αντιδράσεις στο «όλοι γνώριζαν» έγραψε σε άλλο tweet: «Όποιος λέει ότι δεν είχε ιδέα για τον Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν δεν λέει την αλήθεια. Είμαι ‘καμία’ και παρά ταύτα ήξερα».

Πάντως, η Τζούντι Ντεντς, η Τζούλιαν Μουρ, η Πατρίτσια Αρκέτ, η Λένα Ντάναμ εξέφρασαν τη στήριξη τους στις γυναίκες που έκαναν τις καταγγελίες, μάλιστα η Ντάναμ ζήτησε από τους άνδρες συναδέλφους της να αντιδράσουν δυναμικά.

Πρώτος από τους άνδρες σταρ αντέδρασε ο Τζορτζ Κλούνεϊ, ο οποίος πήρε τον πρώτο μεγάλο ρόλο του στο σινεμά από τον Γουαϊνστάιν. Ο Κλούνεϊ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη συμπεριφορά αυτή, δηλώνοντας ωστόσο, ότι όλα αυτά τα χρόνια σε συναντήσεις και δείπνα που είχαν μαζί, δεν είχε υποπέσει στην αντίληψη του κάτι ανάλογο. 

Παράλληλα, από την ώρα που ξέσπασε το σκάνδαλο τα αμερικανικά κυρίως, ΜΜΕ ψάχνουν τις διανομές των ταινιών για να θυμηθούν ποιές από τις μεγάλες σταρ του Χόλιγουντ έχουν συνεργαστεί μαζί του.

Όμως και οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν το ρεπορτάζ έκαναν την αυτοκριτική τους, μιλώντας για τους τρόπους με τους οποίους τα μέσα ενημέρωσης μπορεί να επέτρεψαν τη συμπεριφορά αυτή, αγνοώντας ιστορίες που κατά καιρούς έπεφταν στην αντίληψη τους, γεγονός που αποδίδουν στην τεράστια δύναμη του Weinstein.

image

Είναι στα αλήθεια σοκαρισμένο το Χόλιγουντ;

Ουδείς βεβαίως, πιστεύει ότι, το Χόλιγουντ είναι κόσμος αγγελικά πλασμένος.

Όπως υπενθυμίζουν οι New York Times, η κουλτούρα του «casting couch» (κάστινγκ του καναπέ) είναι παράδοση, ήδη από την αυγή της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Το δημοσίευμα αναφέρεται μεταξύ άλλων, στην περίπτωση του Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ (ο οποίος είχε διατελέσει και κυβερνήτης της Καλιφόρνια), που σύμφωνα με τους Los Angeles Times συνήθιζε να παρενοχλεί σεξουαλικά γυναίκες, τόσο στα κινηματογραφικά σετ όσο και εκτός αυτών.

Σύμφωνα με το Associated Press, οι καταγγελίες εις βάρος του Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν διατρέχουν τρεις ολόκληρες δεκαετίες (από το 1990) και επί της ουσίας, καταγράφουν την «άμεσα αναγνωρίσιμη κουλτούρα του Χόλιγουντ, όπου η εξουσία του μεσάζοντα [παραγωγού] είναι κοινά αποδεκτή και επίσης, μέρος της όλης επιχείρησης».

«Το Χόλιγουντ βρίσκεται τώρα σε κρίση, όχι μόνο επειδή ένας από τους μεγιστάνες του έχει πέσει σε δυσμένεια και επιπλέον, απολυθεί από την εταιρεία της οποίας υπήρξε συνιδρυτής, αλλά επειδή οι καταγγελίες εναντίον του περιγράφουν το σκοτεινό υπόβαθρο της κινηματογραφικής βιομηχανίας που σπάνια βγαίνει στο φως εκτός των ορίων της συντεχνίας. Είναι μια στιγμή αναμέτρησης για το Χόλιγουντ, το οποίο πλέον ελέγχεται για τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζει τις γυναίκες, είτε αυτό αφορά τις αμοιβές, είτε τις ίσες ευκαιρίες όσων εργάζονται πίσω από την κάμερα» γράφει σε ανάλυση του το Associated Press. 

image

Η εκδίωξη του Γουαϊνστάιν άργησε -σημειώνεται ότι, επί της ουσίας δεν έχει απαντήσει στις καταγγελίες, πέραν της πρώτης δήλωσης και της «συγγνώμης»- προφανώς επειδή λόγω της δύναμης του και της ισχυρής νομικής εκπροσώπησης που μπορούσε να έχει, θεωρούνταν «ανέγγιχτος». Όμως, τώρα πια δεν είναι στο απυρόβλητο, εξού και πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για μία στιγμή – ορόσημο στην ιστορία της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

«Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν το θάρρος να μιλήσουν και αυτό αποτελεί μία αλλαγή μεγάλης κλίμακας. Όχι άλλο πια. Δεν υπάρχει επιστροφή» δήλωσε η Melissa Silverstein, δημιουργός και εκδότρια του Women and Hollywood, ενός σημαντικού blog που υποστηρίζει την ισότητα των φύλων στο Χόλιγουντ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία οι γυναίκες που προσλαμβάνονται σε διευθυντικές θέσεις για μεγάλες παραγωγές είναι ελάχιστες.

Μόλις στο 4% των κορυφαίων ταινιών στο box office το 2016 οι επικεφαλής ήταν γυναίκες, σύμφωνα με τη Σχολή Επικοινωνίας και Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Annenberg.

Η ανισότητα προκάλεσε έως ομοσπονδιακή έρευνα από την Επιτροπή Ίσων Ευκαιριών για την Απασχόληση.

image

Η Τζένιφερ Λόρενς και η Έμμα Στόουν μίλησαν πριν από μερικούς μήνες πολύ έντονα για την ανισότητα στις αμοιβές, καθώς, παρότι σταρ πρώτου μεγέθους οι ίδιες, τα μεγάλα συμβόλαια και οι υψηλές αμοιβές είναι μόνο για τους άνδρες ηθοποιούς.

«Είναι κοινό μυστικό», δήλωσε η Greta Gerwig, η οποία έκανε το σκηνοθετικό ντεμπούτο της με την ταινία «Lady Bird».

«Με θλίβει βαθύτατα, αλλά δεν με εκπλήσσει. Θαυμάζω πραγματικά την Ashley Judd. Ήταν τρομακτικό αυτό που έκανε».

image

«Οι άνδρες στο Χόλιγουντ πρέπει να αλλάξουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» δήλωσε η Ρόουζ Μακ Γκόουαν.

«Η δύναμη του Χόλιγουντ πεθαίνει επειδή η κοινωνία έχει αλλάξει και ωριμάσει, και όμως η συμπεριφορά των ανδρών του Χόλιγουντ παραμένει ίδια».