Ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 21 ετών επέβαλε νορβηγικό δικαστήριο στον Άντερς Μέρινγκ Μπρέιβικ, κρίνοντας ότι είχε σώας τας φρένας όταν δολοφόνησε 77 ανθρώπους πέρυσι. Η πράξη του αυτή αποτελεί μια από τις χειρότερες σφαγές που έχουν διαπραχθεί ποτέ στην Ευρώπη σε καιρό ειρήνης.
 

Ads

Ο Μπρέιβικ έχει ομολογήσει ότι στις 22 Ιουλίου 2011 σκότωσε αρχικά οκτώ ανθρώπους με μια βομβιστική επίθεση εναντίον της έδρας της κυβέρνησης στο Όσλο και στη συνέχεια άλλους 69, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν έφηβοι, ανοίγοντας πυρ σε μια θερινή κατασκήνωση της οργάνωσης νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια.
 
Για τον δράστη, τα θύματά του ήταν απολογητές της πολυπολιτισμικής κοινωνίας, την οποία αυτός απεχθάνεται.
 
Οι επιθέσεις προκάλεσαν σοκ στο σκανδιναβικό έθνος και έφεραν στο φως την κακή προετοιμασία των αρχών του.
 
Η ποινή του, που είναι η ύψιστη που μπορεί να επιβληθεί στη Νορβηγία, μπορεί να παραταθεί επ’ αόριστον εφόσον θα κρίνεται επικίνδυνος. Ο Μπρέιβικ είναι υποχρεωμένος να εκτίσει τουλάχιστον δέκα χρόνια της ποινής του, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να καταθέσει αίτημα απελευθέρωσής του πριν συμπληρώσει μια δεκαετία έγκλειστος.

Οι πέντε δικαστές απέρριψαν ομόφωνα το αίτημα της κατηγορούσας αρχής να θεωρηθεί ψυχωτικός. Ψυχίατροι που εξέτασαν τον Μπρέιβικ κατέληξαν σε διαφορετικά συμπεράσματα: ορισμένοι ότι πάσχει από «σχιζοφρενική παράνοια» και άλλοι ότι είναι πνευματικά υγιής και συνεπώς υπεύθυνος για τις πράξεις του.

Τόσο ο ίδιος όσο και πολλοί επιζήσαντες και συγγενείς θυμάτων επιθυμούσαν να κριθεί ότι είχε σώας τας φρένας, ώστε να είναι ποινικά υπεύθυνος για τις πράξεις του. 

Ads

Ο ίδιος ο Μπράιβικ είχε δηλώσει ότι μια ποινή εγκλεισμού σε ψυχιατρικό ίδρυμα θα ήταν χειρότερη από το θάνατο, καθώς ισχυρίζεται ότι η πράξη του είχε πολιτικό χαρακτήρα με στόχο το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα και την ανοχή του στους μουσουλμάνους μετανάστες.

Ο Μπρέιβικ θα παραμείνει στην απομόνωση στην φυλακή υψίστης ασφαλείας Ίλα στα περίχωρα του Όσλο, σε χώρο που θα περιλαμβάνει όργανα γυμναστικής, τηλεόραση και ηλεκτρονικό υπολογιστή, χωρίς πρόσβαση στο Διαδίκτυο.