Στο μικροσκόπιο έρευνας της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς για μίζες βρίσκονται οι Siemens, Phillips και General Electric.

Ads

Οι τρεις επιχειρηματικοί κολοσσοί φαίνεται, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, πως μαζί με την ιαπωνική Toshiba χειραγωγούσαν επί χρόνια τις τιμές ακριβού ιατρικού εξοπλισμού στην αγορά της Κίνας και δωροδοκούσαν κρατικούς αξιωματούχους και επικεφαλής νοσοκομείων, με τη συνεργασία ντόπιων ενδιάμεσων.

‘Ηδη από τον Σεπτέμβριο του 2018 η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ανέφερε ότι η Siemens, επί σειρά ετών, είχε πληρώσει στην Κίνα μίζες για συναλλαγές με ιατρικό εξοπλισμό. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν περισσότερες από 40 αποφάσεις κινεζικών δικαστηρίων, τις οποίες έχει αξιολογήσει η Süddeutsche Zeitung. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις μεσάζοντες είχαν δωροδοκήσει τους υπευθύνους νοσοκομείων, ώστε να επιλέξουν προϊόντα της Siemens.

Οι εταιρείες, συνεχίζει το Reuters κέρδιζαν όχι μόνο από την πώληση του εξοπλισμού τους σε υψηλότερα φιξαρισμένες τιμές και από τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους, αλλά και από την πώληση αναβαθμίσεων του λογισμικού, των ανταλλακτικών και των υλικών που ήταν αναγκαία για τη λειτουργία των ιατρικών μηχανημάτων.

Ads

Σύμφωνα με τηνΕφημερίδα των Συντεκτών, αρκετές από τις λεπτομέρειες του σχήματος που λειτουργούσαν οι τέσσερις εταιρείες αποκαλύφθηκαν σε αγωγή μετόχου της General Electric (GE) εναντίον πρώην και νυν μελών του διοικητικού συμβουλίου της αμερικανικής εταιρείας.

Η αγωγή υποβλήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο ανώτατο δικαστήριο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και σύμφωνα με αυτήν εργαζόμενοι της GE στην Κίνα ή υπάλληλοι θυγατρικών της «δωροδοκούσαν διευθυντές νοσοκομείων, ενεπλάκησαν σε αθέμιτη υποβολή προσφορών και προσέφεραν μίζες σε κρατικούς αξιωματούχους», τουλάχιστον από το 2011.

Η αγωγή του μετόχου περιελάμβανε μεταξύ άλλων και μεταφράσεις αποφάσεων κινεζικών δικαστηρίων που έκριναν ένοχους ενδιάμεσους, οι οποίοι πωλούσαν τα ιατρικά μηχανήματα της GE έπειτα από δωροδοκίες κρατικών υπαλλήλων και επικεφαλής νοσοκομείων.

Κάποιοι διευθυντές νοσοκομείων είχαν μάλιστα ομολογήσει στις δίκες και καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης.

Η αγωγή κατηγορεί την GE ότι συνεννοούνταν κρυφά με την ολλανδική Phillips, τη γερμανική Siemens και τη θυγατρική εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού της Toshiba (η οποία το 2016 εξαγοράστηκε από την Canon), προκειμένου να καθορίζουν τις τιμές εκεί που ήθελαν και να ελέγχουν τους διαγωνισμούς προμήθειας πανάκριβων ιατρικών μηχανημάτων, όπως αυτά της αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας.

Αποτέλεσμα της κομπίνας ήταν τα κινεζικά νοσοκομεία να πληρώνουν συνήθως 40% περισσότερα από τις τιμές που οι ενδιάμεσοι κατέβαλλαν στις εταιρείες.

Η διαφορά κάλυπτε τις δωροδοκίες, γέμιζε τις τσέπες των ενδιαμέσων, ενώ ένα μέρος τους κατέληγε σε άλλες εταιρείες οι οποίες υπέβαλλαν προσφορές «για τα μάτια του κόσμου», προκειμένου δηλαδή να φαίνονται οι διαγωνισμοί ανταγωνιστικοί.

Οι τρεις κολοσσοί μαζί με την Johnson & Johnson φαίνεται ότι έχουν κάνει τα ίδια και στη Βραζιλία.

Οπως αποκαλύφθηκε πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, το FBI και η SEC ερευνούν «σύμπραξη» των παραπάνω με αρκετές ακόμη άλλες του κλάδου τους με σκοπό δωροδοκίες αξιωματούχων και χρέωση ιατρικού εξοπλισμού στο βραζιλιάνικο δημόσιο σε τιμές υψηλότερες της αγοράς.

H αγορά ιατρικού εξοπλισμού της Βραζιλίας το 2017 ήταν 10,8 δισ. δολάρια, ενώ της Κίνας πέντε και πλέον φορές μεγαλύτερη, 58,6 δισ. δολάρια.