Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σφυροκόπημα των θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία με πυραύλους κρουζ που εκτοξεύονται από ρωσικά πλοία τα οποία βρίσκονται στη Μεσόγειο και την Κασπία. Σύμφωνα με όσα είπε πάνω από 600 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν μόνο σε επίθεση στην επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ.

Ads

«Στις 20 Νοεμβρίου, πολεμικά πλοία στην Κασπία εκτόξευσαν 18 πυραύλους κατά 7 στόχων στις περιοχές Ράκα, Χαλέπι και Ιντλίμπ. Όλοι οι στόχοι χτυπήθηκαν με επιτυχία», ενημέρωσε ο Σεργκέι Σόιγκου τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Συνολικά στους βομβαρδισμούς συμμετέχουν 10 πολεμικά πλοία, εκ των οποίων τα έξι βρίσκονται στη Μεσόγειο.

Όπως ανέφερε ο Σεργκέι Σόιγκου το Ισλαμικό Κράτος έχει υποστεί μεγάλες απώλειες από τις ρωσικές επιθέσεις, ενώ υποστήριξε πως λόγω του σφυροκοπήματος «έχει μειωθεί η ροή τρομοκρατών που φτάνουν στη Συρία, ενώ όλο και περισσότεροι τρομοκράτες εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες ζώνες, κινούμενοι βόρεια και νοτιοδυτικά».

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει συνολικά 522 επιθέσεις με πάνω από 100 πυραύλους κρουζ και 1.400 τόνους βομβών διαφορετικού τύπου. Ακόμη τόνισε πως η Ρωσία έχει διπλασιάσει και τον αριθμό των αεροπλάνων που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις. Ειδικότερα στους βομβαρδισμούς στη Συρία συμμετέχουν πλέον 69 αεροπλάνα, τα οποία πραγματοποιούν καθημερινά περίπου 140 επιθέσεις.

Ads

Συνεχίζοντας την ενημέρωση για τις ρωσικές επιχειρήσεις στη Συρία, ο Σεργκέι Σόιγκου ανέφερε πως αυτές επικεντρώνονται στην καταστροφή της «οικονομικής βάσης των τρομοκρατών» και υπογράμμισε πως αναφέρεται σε διυλιστήρια και δεξαμενές πετρελαίου, αλλά και βυτιοφόρα. «Σταματήσαμε τη ροή 60.000 τόνων πετρέλαιου – ανά ημέρα – στη μαύρη αγορά. Οι τρομοκράτες χάνουν καθημερινά σχεδόν 1,5 εκ. δολάρια», τόνισε.

Ακόμη σημείωσε πως η Ρωσία έχει χτυπήσει 23 στρατόπεδα εκπαίδευσης των τζιχαντιστών, 19 εγκαταστάσεις παραγωγής εκρηκτικών υλών και 47 αποθήκες πυρομαχικών, προσφέροντας παράλληλα «σημαντική υποστήριξη στα κυβερνητικά στρατεύματα της Συρίας σε Χαλέπι, Ιντλίμπ, Λατάκια και Παλμύρα».

Ο Σεργκέι Σόιγκου ανακοίνωσε επίσης πως ο ρωσικός στρατός άρχισε να συνεργάζεται με τους Γάλλους, όπως ζήτησε και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Μάλιστα το υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε βίντεο που φαίνονται Ρώσοι στρατιώτες να γράφουν πάνω στις βόμβες: «Για τους πολίτες μας» – «Για το Παρίσι».

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κερί «για την προώθηση ενός κοινού σχεδίου για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, αλλά και για την έναρξη συνομιλιών μεταξύ του Συριακού καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ -και της φιλοδυτικής συριακής αντιπολίτευσης».