Ads

Το Χαλέπι βομβαρδίζουν για έκτη ημέρα οι καθεστωτικές δυνάμεις, στη μάχη για τον έλεγχο της οικονομικής πρωτεύουσας της Συρίας. Ανταποκριτές τις προηγούμενες μέρες εκτιμούσαν ότι η μάχη στο Χαλέπι θα επηρεάσει και την έκβαση του εμφυλίου.

 
Οι αντικαθεστωτικοί, σύμφωνα με το Al Jazeera, εκτιμούν ότι τους βομβαρδισμούς θα ακολουθήσει μία εκτεταμένη χερσαία επίθεση των καθεστωτικών δυνάμεων.
 
Βομβαρδισμοί σύμφωνα με μαρτυρίες σημειώνονται και στη Δαμασκό, την Ιντλίμπ και τη Χομς. Εκπρόσωπος των ανταρτών δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο ότι ένας μεγάλος αριθμός καθεστωτικών στρατευμάτων έχει μετακινηθεί από την βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ στο Χαλέπι.
 
Το Al Jazeera σημειώνει ότι οι καθεστωτικές δυνάμεις χρησιμοποιήσαν παρόμοια τακτική, με εκτεταμένους βομβαρδισμούς που συνεχίστηκαν από χερσαία επίθεση, και  την περασμένη εβδομάδα στη Δαμασκό.
 
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι από τις συγκρούσεις στο Χαλέπι, την Τετάρτη, σκοτώθηκαν 26 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά. Συνολικά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε όλη τη Συρία την Τετάρτη σκοτώθηκαν 108 άνθρωποι (57 άμαχοι, 36 καθεστωτικοί και 15 αντάρτες), ενώ την Τρίτη ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 158. Την Πέμπτη σύμφωνα με το Al Arabiya σκοτώθηκαν τουλάχιστον 114 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 61 άμαχοι, 32 καθεστωτικοί και 21 αντάρτες. 
 
Οι μάχες συνεχίζονται και στη Δαμασκό, στην περιοχή Hajar al-Aswad, ένα από τα τελευταία σημεία της πρωτεύουσας που βρίσκονται αντικαθεστωτικοί.
 
Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξαπολύσει μία επίθεση ενάντια της «τρομοκρατίας» στη βόρεια Συρία, ύστερα από την ανακοίνωση ότι Κούρδοι αντάρτες συνεργάστηκαν με τον τακτικό στρατό της Συρίας για την κατάληψη πέντε πόλεων κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία.
 
«Δεν θα επιτρέψουμε σε μία τρομοκρατική ομάδα να δημιουργήσει στρατόπεδα στη βόρεια Συρία και να απειλήσει την Τουρκία», τόνισε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το Al Jazeera.
 

Ads

Την ίδια στιγμή δύο ακόμα διπλωμάτες της Συρίας αυτομόλησαν. Πρόκειται για τους Abdel Latif Dabbagh, πρεσβευτής στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και Lamia al-Hariri, πρεσβευτής στη Κύπρο.
 
«Ανώτεροι αξιωματούχοι του Άσαντ τον εγκαταλείπουν λόγω των αποτρόπαιων ενεργειών του καθεστώτος εναντίον του λαού της Συρία και των ενδείξεων ότι οι μέρες του καθεστώτος του Άσαντ είναι μετρημένες», δήλωσε ο Jay Carney, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
 
Από την πλευρά του το συριακό υπουργείο Εξωτερικών υποβαθμίζει τις αυτομολήσεις των δύο αξιωματούχων. Η Lamia al-Hariri δεν είναι καν πρεσβευτής, ήταν μία διοικητική υπάλληλος, ανέφερε.
 
Και ενώ οι εμφύλιες συγκρούσεις μαίνονται, οι πρόσφυγες από τη Συρία συνεχώς αυξάνονται. Μόνο την Τετάρτη 150 οικογένειες πέρασαν τα σύνορα με το Ιράκ, σύμφωνα με το Al Jazeera. Σημειώνεται ότι η Ιρακινή κυβέρνηση έχει δημιουργήσει δύο στρατόπεδα για τους πρόσφυγες στα σύνορα με τη Συρία. Στην άλλη πλευρά των συνόρων, η Τουρκία έκλεισε τα σύνορα επ’ αόριστον, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια της χώρας.

Αλλά και το Ισραήλ ενισχύει την ασφάλεια στα σύνορά του κατά μήκος της γραμμής εκεχειρίας με τη Συρία καθώς εντείνονται οι συγκρούσεις μεταξύ του τακτικού στρατού και των Σύρων εξεγερμένων, σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο που επικαλείται Ισραηλινούς αξιωματούχους.