Τρεις άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζώη τους από πυρά των συριακών δυνάμεων ασφαλείας που προσπαθούσαν να διαλύσουν τις ογκώδεις διαδηλώσεις, οι οποίες οργανώθηκαν σε όλη τη χώρα, μία ημέρα μετά την εφαρμογή της εκεχειρίας. Νωρίτερα, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την αποστολή αρχικά 30 παρατηρητών στη Συρία, οι οποίοι θα επιτηρούν την εφαρμογή της εύθραυστης εκεχειρίας.
 

Ads

Σύμφωνα με την Τοπική Συντονιστική Επιτροπή, που καταγράφει τις διαδηλώσεις, αναφέρθηκαν τρεις θάνατοι, στο Ιντλίμπ, το Χασακέχ και την επαρχία Χάμα.
 
Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν αληθινές σφαίρες για να διαλύσουν τους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν μετά την προσευχή στη συνοικία Σαλκίν του Ιντλίμπ καθώς και στην περιοχή Μαανταμίγιετ Ασά, στα προάστια της Δαμασκού, ανακοίνωσε από την πλευρά του το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 
«Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι γενικά η κατάπαυση του πυρός εξακολουθεί να τηρείται, όμως σε ορισμένες περιοχές παραβιάζεται», ανέφερε ο επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης, Ράμι Αμπντουλ Ραχμάν.
 
Νωρίτερα, ανακοινώθηκε σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, που κατάρτισαν οι ΗΠΑ, το οποίο προβλέπει πως «η Δαμασκός πρέπει να εξασφαλίσει πλήρη και ανεμπόδιστη ελευθερία κινήσεων σε ολόκληρη τη Συρία για όλο το προσωπικό της αποστολής, περιλαμβανομένης της πρόσβασης, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, σε οποιαδήποτε τοποθεσία και οποιοδήποτε κτίριο η αποστολή θεωρεί απαραίτητη».
 
Παράλληλα σε αυτό αναφέρεται γίνεται λόγος για «εκτεταμένες, συστηματικές και κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις συριακές αρχές» και καλεί τους υπεύθυνους «να λογοδοτήσουν».
 
Στο σχέδιο, μεταξύ άλλων απαιτήσεων, αναφέρεται επίσης πως η Συρία θα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως το σχέδιο Άναν και «να σταματήσει τις κινήσεις στρατευμάτων προς αστικά κέντρα, να σταματήσει οιαδήποτε χρήση βαρέων όπλων σε τέτοια κέντρα και να αρχίσει την υποχώρηση των στρατευμάτων από και γύρω από αστικά κέντρα».
 
Ακόμη, ζητείται «περαιτέρω η συριακή κυβέρνηση να αποσύρει τα στρατεύματά της και τα βαρέα όπλα από τα κέντρα όπου ζει πληθυσμός στρατόπεδα. . . καλεί όλες τις πλευρές στη Συρία να σταματήσουν αμέσως κάθε ένοπλη βία σε όλες τις μορφές και να σταματήσουν όλες τις αυθαίρετες συλλήψεις, τις απαγωγές και τους βασανισμούς». Τέλος, στο σχέδιο περιλαμβάνεται και μία προειδοποίηση προς τη Δαμασκό καθώς σημειώνεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας «εκφράζει την αποφασιστικότητα, στην περίπτωση που η συριακή κυβέρνηση δεν κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της, να εξετάσει περαιτέρω κατάλληλα μέτρα».

Ρωσικά πολεμικά πλοία στα ανοικτά της Συρίας
 
Στο μεταξύ, στρατιωτικές πηγές ανέφεραν την Παρασκευή πως η Ρωσία ετοιμάζεται να αναπτύξει πολεμικά πλοία στα ανοικτά της Συρίας. Η Ρωσία, η κυριότερη σύμμαχος της Συρίας, αποφάσισε να αναπτύξει «σε μόνιμη βάση πλοία του στόλου της κοντά στις συριακές ακτές», μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti επικαλούμενο στρατιωτική πηγή στη Μόσχα.
 
Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι η φρεγάτα Smetlivy, που ανήκει στο στόλο της Μαύρης Θάλασσας, βρίσκεται ήδη στην περιοχή και ότι τον Μάιο θα αντικατασταθεί από ένα ή περισσότερα σκάφη.
 
Από τη σοβιετική εποχή, η Ρωσία διαθέτει μία βάση ανεφοδιασμού στη Συρία.