«Σφάχτηκαν» Ρωσία και Δύση στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία, έπειτα από αίτημα της Μόσχας, που ζήτησε την καταδίκη των πληγμάτων των Δυτικών εναντίον της Δαμασκού. Όπως αναμενόταν, το σχετικό ρωσικό σχέδιο ψηφίσματος δεν υιοθετήθηκε, καθώς δεν συγκέντρωσε τις εννέα ψήφους που απαιτούνται για την έγκρισή του. Η Ρωσία, η Βολιβία και η Κίνα ψήφισαν υπέρ του σχεδίου, οκτώ χώρες το καταψήφισαν και τέσσερις απείχαν.

Ads

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία χτύπησαν τη Συρία – Όλες οι Εξελίξεις [Βίντεο]

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση προς όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να «επιδείξουν αυτοσυγκράτηση κατά τη διάρκεια αυτών των επικίνδυνων συνθηκών και να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια που θα οδηγούσε την κατάσταση σε κλιμάκωση και θα επιδείνωνε τα βάσανα του Συριακού λαού».

Επιπλέον, είπε ότι οι κατηγορίες περί χρήσης χημικών όπλων στη Συρία απαιτούν τη διεξαγωγή έρευνας από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ads

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είπε ότι οι διεθνείς ερευνητές βρίσκονται στη Συρία κι είναι έτοιμοι να επισκεφθούν την περιοχή όπου φέρεται να διαπράχθηκε η επίθεση με τα χημικά, στη Ντούμα της Συρίας.

Ρωσία: Επιθετική ενέργεια κατά κυρίαρχου κράτους

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε ότι η επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία συνιστά μια “επιθετική ενέργεια” εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους.

Ο Ρώσος διπλωμάτης σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της επέδειξαν κατάφωρη περιφρόνηση προς το διεθνές δίκαιο, ενώ τα αεροπορικά πλήγματα υπό τις ΗΠΑ απειλούν την προσπάθεια του ΟΗΕ για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στη σύρραξη στη Συρία.

Η Ρωσία ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να ψηφίσει, μετά το τέλος της έκτακτης συνεδρίασης των κρατών μελών του σήμερα, επί του ρωσικού σχεδίου απόφασης, το οποίο καταδικάζει τα πλήγματα των χωρών της Δύσης στη Συρία, σύμφωνα με όσα είπε ο Βασίλι Νεμπένζια.

Αυτό το σχέδιο απόφασης, έκτασης πέντε παραγράφων, που δεν έχει πολλές πιθανότητες να συγκεντρώσει τις εννέα ψήφους που απαιτούνται για την έγκρισή του, επισημαίνει τη “βαθιά ανησυχία” απέναντι στην “επίθεση” εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους, η οποία παραβιάζει, σύμφωνα με τη Μόσχα, “το διεθνές δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών”.

Έτοιμες για νέα πλήγματα οι ΗΠΑ

Από τη μεριά τους οι ΗΠΑ διά της Αμερικανίδας πρέσβειρας στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χέιλι, απάντησαν ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα να πραγματοποιήσουν νέα πλήγματα εναντίον της Συρίας εάν η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κάνει εκ νέου χρήση χημικών όπλων.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι προκαλέσαμε μεγάλο πλήγμα στο πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας. Είμαστε προετοιμασμένοι να διατηρήσουμε αυτήν την πίεση, εάν το συριακό καθεστώς είναι αρκετά ανόητο για να δοκιμάσει τη βούλησή μας» επισήμανε.

«Εάν το συριακό καθεστώς χρησιμοποιήσει ξανά αυτό το δηλητηριώδες αέριο, οι ΗΠΑ θα έχουν κλειδώσει το στόχο τους και θα είναι οπλισμένες», υπογράμμισε η Χέιλι.

Γαλλία: Επιτυχημένη η αποστολή μας

Οι δυνατότητες του συριακού καθεστώτος να παράγει και να αποθηκεύσει χημικά όπλα αποδυναμώθηκαν σημαντικά μετά τις αεροπορικές επιδρομές που διεξήγαγαν η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία, δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί.

Σύμφωνα με τη Γαλλίδα υπουργό, σε ορισμένα από τα πλήγματα στοχοθετήθηκαν δύο εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ ως χώροι αποθήκευσης και παραγωγής των χημικών όπλων κοντά στην πόλη Χομς της Συρίας.

«Η αποστολή στέφθηκε με επιτυχία. Οι στόχοι είχαν επιλεχθεί προσεκτικά και παρατηρώ ότι δεν καταγράφηκαν περιστατικά μεταξύ των δυνάμεών μας και άλλων δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή» είπε η Παρλί κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.

Από την πλευρά του ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας Φρανσουά Λεκουάντρ είπε ότι το σύστημα αεράμυνας της Συρίας ήταν αποτελεσματικό αλλά η αποτελεσματικότητά του αυτή αποδείχθηκε «πολύ περιορισμένη».

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος να πιστεύεται ότι υπήρξε οποιαδήποτε παράπλευρη απώλεια.

Εξάλλου, όπως σημείωσε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Γαλλίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ στη Συρία πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας για να αποφευχθούν οι απώλειες μεταξύ των αμάχων.