Με τραγικές απώλειες τερματίστηκε η επιχείρηση του αλγερινού στρατού στις εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου του Αιν Αμένας, όπου από χθες οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα απήγαγε δεκάδες ξένους και Αλγερινούς πολίτες. Σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσαν πηγές ασφαλείας, περίπου 30 όμηροι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων επτά ξένοι υπήκοοι.

Ads

Στους 30 ανέρχονται οι όμηροι που έχασαν τη ζωή τους κατά την επιχείρηση του αλγερινού στρατού για την απελευθέρωσή τους από τους ισλαμιστές που τους κρατούσαν στις εγκαταστάσεις παραγωγής φυσικού αερίου στο Άιν Αμένας, της ανατολικής Αλγερίας, όπως ανέφερε απόψε μία πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας. Η πηγή αυτή είπε ότι στους νεκρούς περιλαμβάνονται τουλάχιστον επτά ξένοι. Δύο ήταν Ιάπωνες, δύο Βρετανοί και ένας Γάλλος, ενώ δεν διευκρινίστηκε η υπηκοότητα των υπόλοιπων.
 
Από την πλευρά των ισλαμιστών, σκοτώθηκαν 11 μαχητές. Από αυτούς τρεις ήταν Αιγύπτιοι, δύο Αλγερινοί, δύο Τυνήσιοι, δύο Λίβυοι, ένας Γάλλος και ένας Μαλινέζος. Στους Αλγερινούς περιλαμβάνεται και ο επικεφαλής της ομάδας, ο Τάχερ Μπεν Σένεμπ.
 
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Αλγερίας Νταού Ουλντ Κάμπλια οι ισλαμιστές που κατέλαβαν το εργοστάσιο παραγωγής φυσικού αερίου είχαν φτάσει στη χώρα από τη γειτονική Λιβύη. «Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που διαθέτουμε οι τρομοκράτες που επιτέθηκαν στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις ήρθαν από τη Λιβύη» υποστήριξε ο υπουργός.
 
Περίπου 600 εργάτες από την Αλγερία και τέσσερις ξένοι όμηροι- δυο από την Σκοτία, ένας από την Γαλλία και ένας από την Κένυα- απελευθερώθηκαν σύμφωνα με το πρακτορείο APS. Αυτοί οι 600 εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις του Άιν Αμένας διασώθηκαν από ελικόπτερα του στρατού που πέταξαν πάνω από το συγκρότημα.
 
Η οργάνωση «Τάγμα του Αίματος» η οποία ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση και την απαγωγή 41 -σύμφωνα με την ίδια- ατόμων απαιτούσε την άμεση διακοπή των επιχειρήσεων του γαλλικού στρατού στο γειτονικό κράτος του Μάλι.
 
Η βρετανική εταιρεία BP, η οποία εκμεταλλεύεται τις εγκαταστάσεις αυτές εξόρυξης φυσικού αερίου μαζί με την νορβηγική Statoil και την αλγερινή Sonatrach, ανακοίνωσε σήμερα ότι απομακρύνει από την Αλγερία «ομάδα μη απαραίτητου προσωπικού» της. «Η κατάσταση παραμένει αβέβαιη» στις εγκαταστάσεις στο Άιν Αμένας, τον έλεγχο των οποίων προσπαθούν να ξαναπάρουν οι αρχές, προσθέτει η BP σε ανακοίνωσή της, στην οποία διευκρινίζει ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την ύπαρξη θυμάτων.

Ενημέρωση για την επιχείρηση ομηρίας στην Αλγερίας ζήτησαν σήμερα δυτικές χώρες, πολίτες των οποίων ήταν (ή φέρονταν να ήταν) όμηροι ενώ επισήμαναν ότι το Αλγέρι πρέπει να παράσχει επαρκείς πληροφορίες για την πορεία της. 

Για μια δραματική τροπή των γεγονότων έκανε λόγο το απόγευμα της Πέμπτης ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σημειώνοντας ότι δεν έχει ακόμη αρκετές πληροφορίες για μια ορθή εκτίμηση των γεγονότων, ενώ ακόμη διαρκούσε η πολιορκία. Παραταύτα, όπως είπε, η υπόθεση της ομηρίας δείχνει ότι η συνεχιζόμενη επέμβαση της χώρας του στο Μάλι είναι δικαιολογημένη.

Ads

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανέβαλε την ομιλία του για την Ευρώπη που επρόκειτο να εκφωνήσει αύριο στην Ολλανδία και παρέμεινε στο Λονδίνο. Μιλώντας στο BBC, είπε ότι το Λονδίνο «θα πρέπει να προετοιμαστεί για την πιθανότητα περαιτέρω άσχημων νέων» από την Αλγερία.