Τουλάχιστον 120 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 250 τραυματίστηκαν μετά από τρεις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν έξω από κεντρικό τζαμί στη μεγαλύτερη πόλη της βόρεια Νιγηρίας, στο Κάνο, ενώ πολίτες προσέρχονταν για την προσευχή της Παρασκευής.

Ads

«Δύο βόμβες εξερράγησαν η μία μετά την άλλη, με διαφορά δευτερολέπτων, στον περίβολο στο Μεγάλο Τζαμί ενώ είχε ξεκινήσει η προσευχή», δήλωσε ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες, σημειώνοντας πως μια τρίτη εξερράγη λίγο αργότερα σε κοντινή απόσταση από το κεντρικό τέμενος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι δύο πρώτες ήταν επιθέσεις αυτοκτονίας. Μάλιστα στη συνέχεια ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον όσων προσπαθούσαν να διαφύγουν από το σημείο. 

Σημειώνεται πως ο θρησκευτικός ηγέτης στο Κάνο, την περασμένη εβδομάδα, κάλεσε τους πιστούς να πολεμήσουν ενάντια στους ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ, αμφισβητώντας την δυνατότητα του στρατού να υπερασπισθεί τους πολίτες έναντι των μαχητών της ισλαμιστικής οργάνωσης, που έχει πραγματοποιήσει πλήθος πολύνεκρων βομβιστικών και ένοπλων επιθέσεων με στόχο την δημιουργία ενός ισλαμιστικού κράτους.

Ads

Η Μπόκο Χαράμ, που βρίσκεται σε μια ένοπλη σύγκρουση με τον κυβερνητικό στρατό, έχει καταλάβει αρκετές περιοχές στη Βόρεια Νιγηρία. Οι ένοπλες συγκρούσεις μαίνονται εδώ και περίπου πέντε χρόνια, ωστόσο το τελευταίο διάστημα έχουν κλιμακωθεί. Η οργάνωση έχει τραβήξει τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας με τις πολύνεκρες επιθέσεις σε σχολεία και την απαγωγή εκατοντάδων κοριτσιών.