Ads

Περισσότεροι από 200 Σύροι πολίτες ως επί το πλείστον άμαχοι, σφαγιάστηκαν σε ένα χωριό στην επαναστατημένη περιοχή Χάμα. Σύμφωνα με οργανώσεις αντικαθεστωτικών και ακτιβιστών στη Συρία το χωριό βομβαρδίστηκε από κυβερνητικά ελικόπτερα και άρματα μάχης ενώ στη συνέχεια στο χωριό εισέβαλαν ομάδες της φιλοκυβερνητικής πολιτοφυλακής Σαμπίχα που εκτέλεσαν αμάχους. Την ίδια στιγμή το συριακό καθεστώς κάνει λόγο για τρομοκρατικές ομάδες που εκτέλεσαν τους αμάχους. Πρόκειται για το πιο αιματηρό επεισόδιο στην πολύμηνη εμφύλια διαμάχη στη Συρία.

 
«Τουλάχιστον 200 άτομα σφαγιάστηκαν» την Πέμπτη από τις κυβερνητικές συριακές δυνάμεις σε χωριό της επαρχίας Χάμα, ανέφεραν ακτιβιστές της αντιπολίτευσης επικαλούμενοι μάρτυρες και κατοίκους. Το χωριό Τρεμσέχ αρχικά περικυκλώθηκε από τα συριακά στρατεύματα και αργότερα εισέβαλαν μέλη της πολιτοφυλακής Σαμπίχα ανέφεραν οι ακτιβιστές.

Ads

 

To αντικαθεστωτικό «Ηγετικό Συμβούλιο της Επανάστασης» της Χάμα ανέφερε στο Reuters ότι οι Σουνίτες μουσουλμάνοι του χωριού Ταραμσέχ, δέχθηκαν επίθεση βαρέων όπλων πριν οι φιλοκυβερνητικές ομάδες των Αλαουιτών, εισέλθουν στο χωριό και σκοτώσουν έναν προς έναν τους κατοίκους.
 
«Περισσότεροι από 220 άνθρωποι έπεσαν σήμερα στο Ταραμσέχ. Σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό αρμάτων μάχης, επιθετικών ελικοπτέρων και πυρών πυροβολικού, αλλά και από εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες» ανέφερε μέλος της οργάνωσης.
 
Από την πλευρά της η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι, τρία μέλη των σωμάτων ασφαλείας σκοτώθηκαν σε μάχες στο Ταραμσέχ και κατηγόρησε τις «οπλισμένες τρομοκρατικές ομάδες» για τη διάπραξη σφαγής εκεί.
 
Ο Φαντί Σαμέχ, ακτιβιστής της αντιπολίτευσης από το Ταραμσέχ, υποστήριξε ότι εγκατέλειψε το χωριό πριν από την σφαγή, αλλά ήταν σε επαφή με τους κατοίκους. «Φαίνεται ότι πολιτοφύλακες Αλαουιτών από τα γύρω χωριά κατέβηκαν στο Ταραμσέχ και άρχισαν να σκοτώνουν τους ανθρώπους. Ολόκληρα σπίτια έχουν καταστραφεί και καεί από τον βομβαρδισμό» επισημαίνει.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες σφαγές στη Συρία

3 Φεβρουαρίου: Τουλάχιστον 55 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Homs από στρατιωτικούς βομβαρδισμούς που κράτησαν μήνες

3 Απριλίου: Στρατιωτική επίθεση στην Ιντλίμπ. Σε μαζικούς τάφους κατέληξαν 57 άνθρωποι  

25 Μαΐου: Περίπου 108 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Taldou, στην περιοχή Χούλα. Πολλοί από αυτούς γυναίκες και παιδιά

6 Ιούνη: Τουλάχιστον 79 άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν σε χωριό της επαρχίας Hama

 
«Σκληρή» απόφαση του Σ.Α. ζητά η αντιπολίτευση μετά τη σφαγή
 
Πιέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για μια επείγουσα και σκληρή απόφαση κατά του καθεστώτος Ασαντ ασκεί η αντιπολίτευση της Συρίας, μετά τη σφαγή, σύμφωνα με ακτιβιστές, 200 ατόμων στην επαρχία Χάμα.
 
«Για να σταματήσει αυτή η φονική τρέλα που απειλεί την οντότητα της Συρίας, την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και τον κόσμο, χρειάζεται μια επείγουσα και σκληρή απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας που να προστατεύει το συριακό λαό», αναφέρει το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο.
 
Για αδράνεια κατηγόρησαν εξάλλου τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, τη Ρωσία και το Ιράν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, καταλογίζοντας τους ότι είναι υπεύθυνοι για τη σφαγή που διαπράχθηκε σε βάρος πολλών άμαχων πολιτών.
 
«Δεν θεωρούμε το τέρας Μπασάρ μοναδικό υπεύθυνο του τρομερού εγκλήματος αλλά επίσης τον Κόφι Ανάν, τους Ρώσους και τους Ιρανούς και όλες τις χώρες του κόσμου που προσποιούνται ότι είναι υπεύθυνες για την προστασία της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας και μετά σωπαίνουν» αναφέρουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι σε ανακοίνωσή τους.
 
Η Μόσχα από την πλευρά της κάλεσε σε «πιο ουσιαστική συνεργασία» με την συριακή αντιπολίτευση, την στιγμή που ΗΠΑ και ΕΕ θέλουν αυστηρότερες σε βάρος του Άσαντ. Την Παρασκευή, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ κάλεσε σε «πιο δραστήρια συνεργασία» με τη συριακή αντιπολίτευση με τη διαμεσολάβση του Κόφι Ανάν, ο οποίος αναμένεται στη Μόσχα.
 
«Για να είμαι ειλικρινής, δεν βλέπουμε τους εταίρους μας να είναι τόσο για να εργαστούν με την αντιπολίτευση και ο Κόφι Άναν είναι ο κύριος μεσολαβητής αυτής της διαδικασίας» δήλωσε ο Γκατίλοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ. «Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε κανένα πρακτικό αποτέλεσμα από τις δικές του επαφές και από τις επαφές της ομάδας του με την αντιπολίτευση» πρόσθεσε.