Ο φυλακισμένος ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης το οποίο εκφράζει την κουρδική μειονότητα της Τουρκίας, ο Σελαχατίν Ντεμίρτας, εκτίμησε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε γραπτώς στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι δεν πιστεύει πως κάποιος δικαστής μπορεί να υψώσει το ανάστημά του μπροστά στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και προεξόφλησε ότι η δίκη του δεν θα είναι δίκαιη, αφού ο πρόεδρος τον έχει χαρακτηρίσει τρομοκράτη.

Στη σπάνια αυτή συνέντευξή του από τη φυλακή όπου κρατείται, ο Ντεμίρτας, ο συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), αναγνώρισε επίσης ότι του αναλογεί ένα μερίδιο ευθύνης διότι δεν μπόρεσε να εμποδίσει την κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

Ο πρώην δικηγόρος ειδικευμένος στα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ένας από τους δέκα και πλέον κοινοβουλευτικούς του HDP που έχουν συλληφθεί και προφυλακιστεί στο πλαίσιο του κύματος εκκαθαρίσεων που ακολούθησε το περυσινό αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα. Τα μέλη της εθνοσυνέλευσης αυτά κατηγορούνται στην πλειονότητά τους για δεσμούς με το PKK, το οποίο χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Όλοι τους αρνούνται τις κατηγορίες οι οποίες τους βαρύνουν.

«Η απόφαση να συλληφθούμε εγώ και οι συνάδελφοί μου ήταν πολιτική. Το τρέχον διάστημα, το δικαστικό σώμα της Τουρκίας βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο του AK», υπογράμμισε ο Ντεμίρτας, αναφερόμενος στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που έχει ιδρύσει ο Ερντογάν.

«Κανένας δεν έχει πιθανότητες να τύχει μιας δίκαιης δίκης», πρόσθεσε, απαντώντας στις ερωτήσεις του Ρόιτερς τις οποίες του παρέδωσαν οι συνήγοροί του.

Ο πρόεδρος Ερντογάν αντιμετωπίζει επικρίσεις τόσο εντός της χώρας όσο και από την ΕΕ διότι φέρεται να έχει καθυποτάξει στις επιθυμίες του το δικαστικό σώμα στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων στο δικαστικό σώμα. Πάνω από 4.000 δικαστές και εισαγγελείς απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους.

«Δυστυχώς κανένας δικαστής στην Τουρκία δεν μπορεί να φέρει αντίρρηση στις παράνομες και παρεμβατικές δηλώσεις του Ερντογάν. Οι δικαστές αντιμετωπίζουν την απειλή απομάκρυνσης, καθαίρεσης ή φυλάκισης. Ασφαλώς καθιστούμε τον Ερντογάν και τους δικαστικούς που τον υπακούνε υπεύθυνους», ανέφερε ο Ντεμίρτας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ