Νέα ψήφιση νόμου στη Σουηδία που εγκρίθηκε χθες στο κοινοβούλιο, προβλέπει ρητή συναίνεση – συγκατάθεση του ή της συντρόφου του -τόσο σε περίπτωση ετερόφυλων ζευγαριών ή ζευγαριών του ίδιου φύλου- προκειμένου να προχωρήσουν στη σεξουαλική επαφή.

Ads

Η αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ισαβέλλα Λόβιν, δήλωσε ότι η πρόσφατη εκστρατεία #metoo κατά της σεξουαλικής  παρενόχλησης, έδειξε ότι υπάρχει ανάγκη για τη νέα νομοθεσία, η οποία εγκρίθηκε χθες στη Σουηδία.

Σημειώνεται, ότι μέχρι σήμερα, υπήρχε πρόβλεψη που αφορούσε την άρνηση -με την έννοια ότι ο καθένας και η καθεμία μπορούσε να αρνηθεί την ερωτική πράξη λέγοντας «όχι σημαίνει όχι».  Σύμφωνα με το νέο νόμο ο βιασμός θα μπορούσε να αποδειχθεί εάν ο κατηγορούμενος δεν είχε δώσει τη ρητή συγκατάθεση του (προφορική ή γραπτή) ή δεν αποδείκνυε σαφώς την επιθυμία του να συμμετάσχει σε σεξουαλική δραστηριότητα. 

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Στέφαν Λόφβεν, δήλωσε ότι το κόμμα του ετοίμαζε τη νέα «ιστορική μεταρρύθμιση» από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2014. Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα εξαναγκασμού κυρίως των γυναικών στη σεξουαλική πράξη.

Ads

«Είναι πολύ απλό. Το σεξ πρέπει πάντα να είναι εκούσιο. Όταν δεν συμβαίνει αυτό, δεν πρέπει να προχωρά κανείς», δήλωσε για το θέμα ο Löfven.

Ο νέος νόμος θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές Ιουλίου του 2018 και ο Λόφβεν δήλωσε απευθυνόμενος στα θύματα ότι «η κοινωνία στέκεται δίπλα σας». «Ο προτεινόμενος νόμος είναι μια από τις πολλές πρωτοβουλίες που έχουν σχεδιαστεί για να θέσουν πρώτα τα συμφέροντα του θύματος», δήλωσε ο κ. Löfven.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων, προκειμένου να βελτιώσει τις υπηρεσίες υποστήριξης των θυμάτων, να καταπολεμήσει τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εμπορία ανθρώπων και να αυξήσει τις ποινές φυλάκισης για παραβάτες.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι επικριτές που υποστηρίζουν ότι παρά τα ωραία λόγια της κυβέρνησης, η νέα νομοθεσία δεν πρόκειται να οδηγήσει σε περισσότερες καταδίκες ενόχων.