Μάχη με το χρόνο δίνουν τα τουρκικά σωστικά συνεργεία στη Σμύρνη, μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε ανοιχτά της Σάμου στις 13:51 την Παρασκευή για να ανασυρθούν από τα συντρίμμια οι εγκλωβισμένοι.

Ads

Οι νεκροί από το χτύπημα του Εγκέλαδου ανέρχονται σε τουλάχιστον 35, την ώρα που οι τραυματίες ξεπερνούν τους 880. Σημειώνεται ότι υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί και άλλο καθώς υπάρχουν δεκάδες αγνοούμενοι.

Τα σωστικά συνεργεία έχουν απεγκλωβίσει τουλάχιστον 100 ανθρώπους από τα συντρίμμια μέχρι στιγμής. Οι έρευνες και οι επιχειρήσεις διάσωσης είχαν ολοκληρωθεί σήμερα το πρωί σε οκτώ κτίρια στην Σμύρνη ενώ συνεχίζονται σε εννέα ακόμη.

Τουλάχιστον 743 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην Σμύρνη και σε γειτονικές επαρχίες, 5 στην Μανίσα, 2 στο Μπαλίκεσιρ και 54 στο Αϊδίνιο. Από αυτούς 435 λαμβάνουν θεραπεία, ενώ 25 βρίσκονται στην εντατική και 9 υποβάλλονται σε επεμβάσεις.

Ads

Ζωντανή μετάδοση από τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού στη Σμύρνη

Κατέρρευσαν πάνω από 10 κτίρια 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Σμύρνης τέσσερα κτήρια καταστράφηκαν και περισσότερα από 10 κατέρρευσαν, ενώ άλλα επίσης υπέστησαν ζημιές. Μεταξύ των κτηρίων που κατέρρευσαν είναι και ένα 13όροφο κτήριο στη συνοικία Μπουρνόβα της Σμύρνης.

Στιγμιότυπα από την τουρκική τηλεόραση και βίντεο που κυκλοφορούν στα social media δείχνουν ανθρώπους να προσπαθούν να μετακινήσουν ερείπια προκειμένου να βοηθήσουν τους εγκλωβισμένους στο πολυόροφο κτήριο.

Πλημμύρες από το τσουνάμι 

Οι καταστροφές από το σεισμό είναι τεράστιες. Πέρα από τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει ή υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές, αρκετές συνοικίες της Σμύρνης έχουν πλημμυρίσει από το παλιρροϊκό κύμα που εκδηλώθηκε συνέπεια του ισχυρού σεισμού.

Σκάφη που βρίσκονταν στη θάλασσα ξεβράστηκαν στη στεριά, ενώ στην περιοχή του Καλεϊτσί η στάθμη του νερού παρέσυρε αυτοκίνητα και προκάλεσε ζημιές σε καταστήματα που βρίσκονταν σε μικρή απόσταση από το παραλιακό μέτωπο.

Αρκετές περιοχές περιμετρικά της Σμύρνης παραμένουν χωρίς ρεύμα, καθώς ο σεισμός προκάλεσε βλάβες και στο δίκτυο της ηλεκτροδότησης.

Απίστευτες εικόνες – Βίντεο και φωτογραφίες 

Koριτσάκι διασώζεται μετά από 9.5 ώρες προσπαθειών

Άνθρωποι προσπαθούν να μετακινήσουν τα συντρίμμια

image

image

image

image

image

image