Σεισμός 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε το βράδυ της Δευτέρας την περιφέρεια της πολύπαθης Φουκουσίμα στην Ιαπωνία. Στην Ιαπωνία το ρολόι έδειχνε 5.59 τα ξημερώματα. Οι αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για τσουνάμι 3 μέτρων. Οι τηλεοπτικές οθόνες έγραψαν με κόκκινα γράμματα: «Εκκενώστε αμέσως»

Ads

Το επίκεντρο του σεισμού, ο οποίος έγινε αισθητός ως το Τόκιο, ήταν ανοικτά των ακτών της Φουκουσίμα, ενώ το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν μόλις 10 χιλιόμετρα. Η δόνηση ήταν μεγέθους 7,3 βαθμών, σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η αρχική μέτρηση της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας USGS ήταν 7,3 βαθμοί, αλλά εν συνεχεία υποβάθμισε σε 6,9 βαθμούς. Ακολούθησε μετασεισμός μεγέθους 5,3 βαθμών στην ίδια περιοχή.

Οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους της Φουκουσίμα κι αυτούς που μένουν στις παρακείμενες βόρειες ακτές να εγκαταλείψουν άμεσα τα σπίτια τους και να μετακινηθούν σε μεγαλύτερο ύψος, παίρνοντας μαζί τους ζεστά ρούχα. Ζητάται επίσης από τους κατοίκους να μην επιστρέψουν στις παράκτιες περιοχές παρά μόνο μετά από επίσημη ενημέρωση των αρχών.

Δείτε LIVE εικόνα: 

image

Ads

O χάρτης πρόγνωσης τσουνάμι της Ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Το κόκκινο σημαίνει κύματα ύψους 1-3 μέτρων. Το κίτρινο 0,2 -1 μέτρο

Η στιγμή που αρχίζουν και χτυπούν οι σειρήνες: 

Τσουνάμι ύψους 60 εκατοστών καταγράφηκε στο Ιγουάκι, σε απόσταση 67 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού. Στο Ιγουάκι επίσης εκδηλώθηκε φωτιά που κατασβέστηκε σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Οι θαλάσσιες και οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στην ανατολική Ιαπωνία διακόπηκαν. Τα πλοία απομακρύνθηκαν από τα λιμάνια. 

Τι γίνεται στους πυρηνικούς σταθμούς 

Η λειτουργία όλων των πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών στην περιοχή διακόπηκε. 

Η Tokyo Electric Power Co. ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει να ελέγχει τα πυρηνικά της εργοστάσια στην περιοχή της Φουκουσίμα για βλάβες ενώ η Tohoku Electric Co. υποστήριξε ότι δεν εντοπίστηκαν προβλήματα στο εργοστάσιο της Onagawa. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Yoshihide Suga, το σύστημα ψύξης σε έναν από τους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα σταμάτησε να λειτουργεί αλλά υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος υπερθέρμανσης.

Η ώρα που χτυπά ο σεισμός μέσα σε σιδηροδρομικό σταθμό

Η Ιαπωνία βρίσκεται σε μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του πλανήτη. Στις 11 Μαρτίου του 2011, καταγράφτηκε ο μεγαλύτερος σεισμός στην ιστορία της χώρας, ύψους 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που προκάλεσε την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα. Από τον πολύ ισχυρό σεισμό και τα τσουνάμι που ακολούθησαν 18.000 ανθρώποι έχασαν τη ζωή τους. 

Tweets about Fukushima