Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για 3 νεκρούς, 200 τραυματίες οι οποίοι έχουν ήδη διακομισθεί στα νοσοκομεία, παγιδευμένους στα 19 κτίρια που κατέρρευσαν, πυρκαγιές και άλλες καταστροφές. 

Ads

Ο σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε σήμερα τη νότια Ιαπωνία, σημειώθηκε 11 χλμ. ανατολικά της πόλης Κουμαμότο, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Γεωλογικής Έρευνας των ΗΠΑ. 

Η νέα δόνηση σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή, τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας σήμερα) και το επίκεντρό της εντοπίστηκε στην επαρχία Κουμαμότο του νησιού Κιούσου, όπως και της προηγούμενης.

Είχε προηγηθεί σεισμός μεγέθους 6 βαθμών. 

«Σκοπεύουμε να πράξουμε τα μέγιστα για την κατάσταση», είχε δηλώσει ήδη από τον πρώτο μεγάλο σεισμό ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε. «Τώρα σχεδιάζω να ακούσω τι πληροφορίες έχουμε συγκεντρώσει για την κατάσταση».

image

Η Kyushu Electric Co ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί ελέγχους της κατάστασης στα πυρηνικά εργοστάσιο Genkai και Sendai, τα οποία διαχειρίζεται.

image

Δεν υπάρχουν προβλήματα στα εργοστάσια Genkai και Sendai, τα οποία βρίσκονται στο νησί Κιούσου ή στο εργοστάσιο Ικάτα στο γειτονικό Σικόκου, μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo.

image

Για προληπτικούς λόγους διακόπηκαν τα δρομολόγια τρένων υψηλής ταχύτητας.