Ads

Τουλάχιστον 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες αγνοούνται από τον καταστροφικό σεισμό μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι στα ναταολικά της Τουρκίας κοντά στην πόλη Βαν. Δεκάδες κτίρια έχουν καταστραφεί ενώ τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη για να απεγκλωβίσουν πολλούς που έχουν θαφτεί στα ερείπια.  Το τουρκικό Ινστιτούτο Καντιλί εκτιμά ότι περίπου 500 με 1.000 άνθρωποι ενδέχεται να έχουν χάσει τη ζωή τους από ισχυρό σεισμό τέτοιου μεγέθους. Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από τον καταστροφικό σεισμό στο κάτω μέρος της σελίδας. Το Tvxs σας μετέδωσε τις εξελίξεις λεπτό-προς λεπτό.

23:59- Επιβεβαιώνονται τελικά οι χειρότερες προβλέψεις για τον απολογισμό των θυμάτων του σεισμού στη γειτονική Τουρκία. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες Που μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους εκατό. Οι τραυματίες φτάνουν τους εξακόσιους ενώ περίπου στους τετρακόσιους υπολογίζονται αυτή τη στιγμή οι αγνοούμενοι.

20:23- Ο δήμαρχος του Βαν απηύθυνε έκκληση για βοήθεια: «Έχουμε πολλούς νεκρούς, θέλουμε βοήθεια, δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε, πρέπει να συνδράμουν επιπλέον σωστικά συνεργεία».

Ads

19:35 – Το Σεισμολογικό Ινστιτούτο της Τουρκίας κάνει λόγο για 500 έως 1.000 νεκρούς. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν 45 ολοκληρωτικά κατεστραμμένα κτήρια.

19:31 – Καθησυχάζουν οι Έλληνες σεισμολόγοι, ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας στην Ελλάδα. Απίθανη θεωρείται η περίπτωση ο σεισμός της Τουρκίας να επηρεάσει την ελληνική σεισμική δραστηριότητα.

18:38 – Ο Υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο κ. Λαμπρινίδης εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια και τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού προς τον τουρκικό και ενημέρωσε τον κ. Νταβούτογλου για την ετοιμότητα του ελληνικού Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια προς τις τουρκικές Αρχές για την αντιμετώπιση της καταστροφής.

18:05 – Η τουρκική τηλεόραση μεταδίδει ότι περισσότεροι από 50 νεκροί έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο του Βαν

17:22 – Οι πρώτες εικόνες από το Reuters

17:10 – Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές που επικαλείται η Χουριέτ μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ότι οι νεκροί ανέρχονται στους 30. Περίπου 80 κτίρια έχουν καταρρεύσει.

17:05 – Το τουρκικό Ινστιτούτο Καντιλί εκτιμά ότι περίπου 500 με 1.000 άνθρωποι ενδέχεται να έχουν χάσει τη ζωή τους από ισχυρό σεισμό τέτοιου μεγέθους στην επαρχία Βαν της νοτιοανατολικής Τουρκίας, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk. Αυτό ανακοίνωσαν επιστήμονες του Ινστιτούτου, οι οποίοι παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου που μετέδωσε η τουρκική τηλεόραση. Το επίκεντρο του σεισμού, που σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο ήταν 7,3 βαθμών, ήταν η πόλη Ταμπανλί στην επαρχία Βαν, κοντά στην ιρανική μεθόριο.

16:52 – Το Ισραήλ προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία, μεταδίδει η ιστοσελίδα της ισραηλινής Χαρέτζ. Παρά τις κακές σχέσεις των δύο κρατών, ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ έδωσε εντολή να μεταφερθεί στην Άγκυρα η ετοιμότητα του Ισραήλ για παροχή βοήθειας.

16:50 – Δεν υπάρχει προς το παρόν επίσημη ενημέρωση για τον αριθμό των θυμάτων. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για εκατοντάδες νεκρούς.

16:43: Με νέα ανακοίνωσή του το σεισμολογικό Ινστιτούτο Καντίλλι της Κων/πολης μιλάει για σεισμό μεγέθους 8 με 9 Ρίχτερ, ενώ νωρίτερα ανέφερε πως ο σεισμός ήταν 7,2 Ρίχτερ και νωρίτερα 6,6 Ρίχτερ.

16:40 – Ένα ακόμη ερασιτεχνικό βίντεο

16:33 – Υπάρχουν πολλοί νεκροί δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Ερτσίς Zulfikar Arapoglu στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV: “Υπάρχει επέίγουσα ανάγκη για γιατρούς, νοσηλευτές και ιατροφαρμακευτικό υλικό”, πρόσθεσε.

16:23 – Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές 25 κτίρια, μεταξύ των οποίων και πολυκατοικίες, έχουν καταρρεύσει στην πόλη Ερτσίς, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Τουλάχιστον 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

15:30 – Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 94,5 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

15:15 – Σύμφωνα με πληροφορίες της Χουριέτ, έχει καταρρεύσει κτίριο εφτά ορόφων. Στην πόλη δεν μπορούν να προσγειωθούν αεροπλάνα, ανώ οι μετασεισμοί συνεχίζονται. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε αρκετά μεγάλη απόσταση. Σε πολλές περιοχές το ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς και οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί.

Η πόλη Βαν βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

Δείτε το ερασιτεχνικό βίντεο από τη στιγμή που χτυπάει ο σεισμός
 

image