Τουλάχιστον 39 άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν σε πόλεις του Ιράκ την Τρίτη, σύμφωνα με αστυνομικές και ιατρικές πηγές. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν σε Βαγδάτη, Κιρκούκ, Χίλα, Κερμπάλα και άλλες περιοχές.

Ads

 
Στην Κερμπάλα, ιερή πόλη των σιιτών, τουλάχιστον δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν και 40 τραυματίστηκαν σε δύο εκρήξεις. Στο Κιρκούκ οι νεκροί είναι τουλάχιστον έξι, όπως ανακοίνωσαν πηγές των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.
 
Στη Βαγδάτη η επίθεση -που όπως φαίνεται πραγματοποιήθηκε από καμικάζι- σημειώθηκε στην εμπορική περιοχή Αλάουι, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια. Οι νεκροί είναι τουλάχιστον δύο. Στη Χίλα ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και επτά τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας, σύμφωνα με την αστυνομία.

Επιπλέον, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά στο υπουργείο Εξωτερικών στη Βαγδάτη και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έξι άνθρωποι τραυματίσθηκαν, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου. Παγιδευμένο αυτοκίνητο, το οποίο είχε στόχο αστυνομική περίπολο στη Μαχμουντίγια του νοτίου Ιράκ, εξερράγη, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας δώδεκα, ενώ κατά την έκρηξη ενός ακόμα παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά σε αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τον κυβερνήτη της επαρχίας ‘Ανμπαρ σκοτώθηκε ένας εκ των φρουρών της ασφάλειάς του και τραυματίσθηκαν οχτώ άνθρωποι.
 
Εκρήξεις σημειώθηκαν επίσης στις πόλεις Μπαΐτζι, Σαμάρα, Ντακούκ, Ντουλουίγια, Λατιφίγια και Τουζ Χουρμάτο.
 
Οι επιθέσεις σημειώνονται λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στη Βαγδάτη, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 27 ως 29 Μαρτίου. Είναι η πρώτη σύνοδος που πραγματοποιείται στο Ιράκ μετά τουλάχιστον 20 χρόνια.
 
Σε μια προσπάθεια να πείσει τους Άραβες ηγέτες να παρευρεθούν στη σύνοδο αυτή, η κυβέρνηση του Νούρι αλ-Μάλικι δαπάνησε περίπου 450 εκατομμύρια δολάρια σε προετοιμασίες, όπως η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και των υποδομών, σύμφωνα με τα ιρακινά μέσα ενημέρωσης.
 
Το βράδυ της Δευτέρας, πέντε βομβιστικές επιθέσεις στην επαρχία Ντιγιάλα του βορείου Ιράκ προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό τριάντα.