Η πυρκαγιά στο δημοφιλές για τους τουρίστες νησί Γκραν Κανάρια άρχισε να παρουσιάζει σημάδια ύφεσης από την Τρίτη, χάρη στις καιρικές συνθήκες που επέτρεψαν να περιοριστεί η καταστροφή στις προστατευόμενες περιοχές, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Ads

Η φωτιά ξεκίνησε το Σάββατο και ήταν πρωτοφανούς σφοδρότητας, καθώς σε ορισμένες περιοχές οι φλόγες έφταναν σε ύψος τα 50 μέτρα. Την Δευτέρα οι τοπικές αρχές εξέφραζαν τον φόβο ότι επίκειτο μια “περιβαλλοντική τραγωδία” σε δύο προστατευόμενα φυσικά καταφύγια.

“Αφού επισκέφθηκαν τις ζώνες αυτές απόψε, οι ειδικοί μου γνωστοποίησαν ότι η πυρκαγιά (…) υποχωρεί”, ανέφερε το πρωί, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρόεδρος της κοινότητας, Άνχελ Βίκτορ Τόρες.

Τη νύχτα ο άνεμος κόπασε, απομακρύνοντας τον κίνδυνο για τον δρυμό Ινάγκουα, ένα από τα καταφύγια άγριας ζωής του νησιού που δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Στον δρυμό αυτόν ζει ένα σπάνιο ενδημικό πουλί, ο γαλαζόσπινος, από το οποίο εκτιμάται ότι απομένουν μόλις 400. “Αν αυτοί οι 400 (γαλαζόσπινοι) είχαν χαθεί, θα προσθέταμε άλλο ένα είδος στον κατάλογο των εξαφανισμένων ζώων”, τόνισε ο Μανουέλ Νογκάλες, ερευνητής στο Δημόσιο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών.

Ads

Το φυσικό πάρκο Ταμαντάμπα, ένα παρθένο πευκοδάσος, δεν έχει πληγεί όσο πίστευαν οι αρχές μέχρι τώρα. “Απόψε έγινε το θαύμα”, σχολίασε ο Άνχελ Βίκτορ Τόρες. Οι φλόγες έκαψαν ένα μόνο τμήμα της ανατολικής πλευράς του, μια ζώνη με πεύκα σχετικά νέα, που φυτεύτηκαν τον περασμένο αιώνα. Στο υπόλοιπο πάρκο η καταστροφή ήταν περιορισμένη και “επιφανειακή”, όπως την περιέγραψε ο Νογκάλες.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι η πυρκαγιά, η τρίτη που εκδηλώνεται μέσα σε δέκα ημέρες στο νησί, δεν έχει τεθεί ακόμη υπό έλεγχο. Περίπου 10.000 κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους και ορισμένοι από αυτούς ενδέχεται να μπορέσουν να επιστρέψουν από σήμερα στα σπίτια τους.

Δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

Ο τουρισμός, η οικονομική ατμομηχανή του αρχιπελάγους, δεν υπέστη ζημία από την πυρκαγιά, διαβεβαίωσαν οι αρχές. Και αυτό γιατί οι περισσότεροι τουρίστες προτιμούν τις παραλίες του νησιού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ