Σε κατάσταση χρεοκοπίας βρίσκεται από σήμερα η Αργεντινή, για δεύτερη φορά σε διάστημα 13 ετών, καθώς ναυάγησαν οι συνομιλίες για επίτευξη συμφωνίας με τα hedge funds που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν οικειοθελώς στα «κουρέματα» του 2005 και του 2010. «Η Δημοκρατία της Αργεντινής σύντομα θα βρίσκεται σε επικείμενη αδυναμία πληρωμής», δήλωσε ο Αμερικανός δικαστικός διαμεσολαβητής για την υπόθεση του χρέους της Αργεντινής, Ντάνιελ Πόλακ. Η έκταση των συνεπειών στην οικονομία της Αργεντινής από τη νέα χρεοκοπία της, θα εξαρτηθεί από τον χρόνο που θα χρειασθεί για να βρει μία λύση με τους πιστωτές που ζητούσαν να πληρωθούν πλήρως για τα ομολογά τους, αναφέρει το Reuters.

Ads

Οι συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπείας της χώρας – υπό τον υπουργό Οικονομικών Αξελ Κισίλοφ – και των πιστωτών της τερματίστηκαν χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία.

Όπως δήλωσαν ανώτερο στέλεχος του τραπεζικού τομέα και μια δεύτερη πηγή της χρηματοπιστωτικής αγοράς, ένα ύστατο σχέδιο για την εξαγορά από εμπορικές τράπεζες της Αργεντινής του μη εξυπηρετούμενου χρέους που διατηρούν τα hedge funds προκειμένου να αποφευχθεί μια χρεοκοπία κατέρρευσε. 

Διαβάστε εδώ το πλήρες ιστορικό και παρασκήνιο της μάχης της Αργεντινής με τους γύπες και τα αμερικανικά δικαστήρια

Ads

Την τελευταία στιγμή και λίγο πριν εκπνεύσει η 30ήμερη περίοδος χάριτος, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατέθεσε πρόταση απεμπλοκής η Ένωση ιδιωτικών Τραπεζών της Αργεντινής Adeba, προτείνοντας να αγοράσει τα ομόλογα που κατέχουν τα hedge funds NML και Αurelius και στη συνέχεια να προχωρήσει σε συμφωνία με την κυβέρνηση Κίρχνερ προκειμένου να αποζημιωθεί από αυτήν αργότερα. Ωστόσο, το σχέδιο αυτό για να αποφευχθεί χρεοκοπία δεν έγινε αποδεκτό.

O Αμερικανός δικαστικός διαμεσολαβητής τόνισε ότι η αδυναμία πληρωμής «δεν αποτελεί μία απλή ‘τεχνική’ κατάσταση, αλλά ένα αληθινό και οδυνηρό γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στους ανθρώπους», συμπεριλαμβανομένων των πολιτών της Αργεντινής, των ομολογιούχων και των πιστωτών. «Οι πολίτες της Αργεντινής θα είναι το πραγματικό και απόλυτο θύμα. Οι πλήρεις συνέπειες της αθέτησης δεν είναι προβλέψιμες, αλλά σίγουρα δεν είναι θετικές», σημείωσε.

Λίγη ώρα αργότερα, ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής, Άξελ Κισίλοφ, δήλωσε ότι η χώρα δεν έχει αθετήσει τους όρους του χρέους της, επαναλαμβάνοντας ότι έχει αποστείλει τις απαιτούμενες πληρωμές στα μέλη της διοίκησης των τραπεζών. «Δεν θα υπογράψουμε καμία συμφωνία που υπονομεύει το μέλλον του λαού της Αργεντινής», τόνισε.

Στη συνέχεια, ένας εκπρόσωπος της χώρας δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Σημειώνεται ότι ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s κήρυξε το βράδυ της Τετάρτης την Αργεντινή σε κατάσταση «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

Το 2001-2002 η Αργεντινή είχε κηρύξει χρεοστάσιο επί χρέους ύψους 100 δισ. δολαρίων, καταγράφοντας -για την περίοδο εκείνη- τη μεγαλύτερη χρεοκοπία κράτους στην Ιστορία.

Reuters: Οι επιπτώσεις της χρεοκοπίας θα εξαρτηθούν από τον χρόνο άρσης της

Αν και είναι δύσκολη, η κατάσταση απέχει πολύ από το χάος που ακολούθησε το οικονομικό κραχ την περίοδο 2001-2002, όταν η οικονομία της Αργεντινής κατέρρευσε μαζί με το χρεοκοπημένο κράτος της. «Πρόκειται για μία πολύ ιδιαίτερη χρεοκοπία, δεν υπάρχει πρόβλημα φερεγγυότητας, επομένως τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα λυθεί αυτή», δήλωσε αναλυτής του χρηματοπιστωτικού οίκου Goldman Sachs, όπως μετέδωσε το Reuters.

Η κυβέρνηση στο Μπουένος Άιρες υποστήριζε ότι ενδεχόμενη συμφωνία της με τα κερδοσκοπικά ταμεία θα παραβίαζε μία ρήτρα που υπήρχε στα αναδιαρθρωμένα (κουρεμένα) ομόλογά της, με βάση την οποία θα έπρεπε να προσφέρει και στους κατόχους των τίτλων αυτών τους καλύτερους όρους που τυχόν θα πρόσφερε σε άλλους πιστωτές της. Η ρήτρα αυτή, ωστόσο, λήγει στις 31 Δεκεμβρίου φέτος, οπότε μετά η κυβέρνηση της Αργεντινής θα έχει τη δυνατότητα να συμφωνήσει με τα ταμεία.

Πολλοί επενδυτές και οικονομολόγοι ελπίζουν ακόμη ότι θα υπάρξει μία ξεχωριστή λύση πριν από την εν λόγω ημερομηνία μεταξύ των πιστωτών της που δεν δέχθηκαν το κούρεμα των ομολόγων τους και ιδιωτικών φορέων. «Το βασικό μας σενάριο είναι ότι η χρεοκοπία θα αρθεί έως τον Ιανουάριο του 2015», δήλωσε στέλεχος της εταιρείας Bulltick Capital Markets με έδρα το Μαϊάμι, προβλέποντας ότι μία χρεοκοπία θα οδηγούσε την οικονομία της Αργεντινής σε ύφεση 2% αντί του 1% που ήταν η μέση πρόβλεψη της αγοράς.

Επιπλέον, σύμφωνα το πρακτορείο Reuters, η μη επίτευξη συμφωνίας δεν θα προκαλέσει χρηματοπιστωτική αναταραχή στο εξωτερικό, επειδή η Αργεντινή ήταν απομονωμένη από τις διεθνείς πιστωτικές αγορές μετά τη χρεοκοπία του 2002, αλλά οι εγχώριες αγορές, που είχαν κάνει ράλι με την ελπίδα μίας συμφωνίας, θα κινηθούν πιθανότατα σε αντίθεση κατεύθυνση.