Το Νόμπελ οικονομίας φέτος, όπως αποφασίστηκε από την Σουηδική βασιλική Ακαδημία των Επιστημών θα δοθεί στον Ντέιβιντ Καρντ και από κοινού στους Τζόσουα Άνγκριστ και Γουίντο Ίμπενς.

Ads

Ο Καναδός Ντέιβιντ Κάρντ βραβεύτηκε από την ακαδημία για τις «εμπειρικές συνεισφορές τους στα οικονομικά της εργασίας», καθώς «οι μελέτες του στην αρχή των ετών του 1990 έθεσαν σε αμφισβήτηση τα στερεότυπα, πράγμα που οδήγησε σε νέες αναλύσεις και σε νέες προοπτικές». Γενικά , τα αποτελέσματα των ερευνών του υπογράμμισαν ιδιαίτερα το γεγονός ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν επιφέρει απαραίτητα μείωση του αριθμού των θέσεων εργασίας.

Ο Αμερικανοϊσραηλινός, Τζόσουα Άνγκριστ και ο Αμερικανοολλανδός, Γουίντο Ίμπενς βραβεύτηκαν για τις «μεθοδολογικές συνεισφορές τους στην ανάλυση των αιτιακών σχέσεων», καθώς στα μέσα του 1990 πραγματοποίησαν μεθοδολογικές προόδους επιτρέποντας να εξαχθούν σταθερά συμπεράσματα για τα αίτια και τα αποτελέσματα που μπορούν να αντληθούν από τα φυσικά πειράματα, για παράδειγμα όσον αφορά την εκπαίδευση.

Συνολικά, σύμφωνα με την ακαδημία οι τρεις «έφεραν νέες ιδέες σχετικά με την αγορά εργασίας και έδειξαν ποια συμπεράσματα μπορούν να αντληθούν από φυσικά πειράματα σε όρους αιτίων και συνεπειών», ενώ στην συνέχεια προσθέτει ότι «Η προσέγγισή τους επεκτάθηκε σε άλλους τομείς και έφερε επανάσταση στην εμπειρική έρευνα».

Ads

Οι τρεις άνδρες θα μοιραστούν ποσό που ανέρχεται στα 990.000 ευρώ.