Σε νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Νότιας Κορέας προχώρησε η Πιονγκγιανγκ. 

Ads

Σύμφωνα με το Τόκιο, ο πύραυλος έκανε πτήση διάρκειας περίπου 30 λεπτών κι έπεσε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, ενώ ο νοτιοκορεάτικος στρατός ανέφερε πως ο πύραυλος διάνυσε μια απόσταση περίπου 700 χιλιομέτρων. Από το λευκό οίκο αναφέρθηκε ότι ο πύραυλος έπεσε πιο κοντά στη Ρωσία παρά στην Ιαπωνία. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέμεινε σε σκληρότερες κυρώσεις εναντίον της Πιονγκγιανγκ ενώ δήλωσε ότι «δεν μπορεί να φανταστεί πως η Ρωσία είναι ευχαριστημένη» με την τελευταία πυραυλική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα.

Ανεύθυνη πρόκληση χαρακτήρισε τη δοκιμή ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας ενώ η Κίνα συνέστησε αυτοσυγκράτηση. Από την πλευρά της, η Ρωσία ανέφερε ότι τα συστήματα επιτήρησης που διαθέτει εντόπισαν την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου που δεν αποτέλεσε απειλή για τη ρωσική εθνική ασφάλεια.

Ads

Η προηγούμενη δοκιμή πυραύλου της Βόρειας Κορέας, η οποία είχε γίνει πριν από δύο εβδομάδες, ήταν αποτυχημένη, καθώς καταστράφηκε ελάχιστα λεπτά μετά την απογείωσή του. Η Πιονγκγιάνγκ έχει κάνει τέσσερις αλλεπάλληλες αποτυχημένες δοκιμές τους τελευταίους δύο μήνες.