Ads

Ο Μουαμάρ Καντάφι ετάφη τα ξημερώματα της Τρίτης σε άγνωστη τοποθεσία, στην έρημο Σαχάρα, επιβεβαίωσε ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος της προσωρινής κυβέρνησης της χώρας. Την είδηση μετέδωσε νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, επικαλούμενο πηγή του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (NTC). Η ταφή της σορού έρχεται ύστερα από την τετραήμερη δημόσια έκθεσή της σε ψυγείο στη Μιζουράτα.

«Η σορός του μεταφέρθηκε εκεί νωρίς το πρωί και μόλις ετάφη στην έρημο μαζί με τον γιο του», δήλωσε τηλεφωνικώς στο Reuters ο διοικητής Άμπντελ Ματζίντ Μλέγκτα του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου. Η σορός του παραδόθηκε σε δύο πιστούς της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης, οι οποίοι ανέλαβαν τον ενταφιασμό του μυστικά βαθιά στην έρημο Σαχάρα.

Προτού απομακρυνθούν από το χώρο στον οποίο εκτίθεντο οι σοροί του Καντάφι και του γιου του Μουτάσιμ στη Μιζουράτα, στη δυτική Λιβύη, ο προσωπικός κληρικός του πρώην ισχυρού άνδρα της Λιβύης, ο Χάλεντ Ταντούς, τέλεσε την επικήδεια προσευχή. 

Ads

Σε αυτήν παρίσταντο δύο ξαδέλφια του Καντάφι, ο Μανσούρ Ντάο Ιμπραχίμ, που ήταν επικεφαλής της Λαϊκής Φρουράς του, και ο Άχμεντ Ιμπραχίμ. Και οι δύο είχαν συλληφθεί με τον Καντάφι όταν η οχηματοπομπή στην οποία βρίσκονταν δέχθηκε επιδρομή από αεροσκάφος του ΝΑΤΟ κοντά στη Σύρτη, τη γενέτειρα του Καντάφι.

«Οι αξιωματούχοι του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου παρέδωσαν τη σορό αφού ο σεΐχης ολοκλήρωσε την τελετή που έγινε νωρίς το πρωί και τον μεταφέρουν κάπου πολύ μακριά στην έρημο», είχε επίσης δηλώσει νωρίτερα σήμερα ο Μλέγκτα.

Από την Παρασκευή το στρατιωτικό συμβούλιο στην Μιζουράτα είχε ανακοινώσει ότι το πτώμα του πρώην ηγέτη της Λιβύης θα ενταφιαζόταν σε μυστική τοποθεσία, έπειτα από ανάλογη εισήγηση του δεύτερου στην ιεραρχία του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μαχμούντ Τζιμπρίλ, ο οποίος είχε μεταβεί εκεί για να δει επιτόπου τη σορό του Καντάφι. «Η απόφαση αυτή αποσκοπεί στο να αποφευχθεί στο μέλλον ορισμένοι φιλοκανταφικοί να πηγαίνουν για προσκύνημα στον τάφο του», είχε διευκρινίσει μέλος του στρατιωτικού συμβουλίου, σύμφωνα με το οποίο «θα το κάνουμε όπως έγινε με τον Αδόλφο Χίτλερ». 

Η ταφή του Καντάφι έγινε την ώρα πουμαίνεται η πολεμική γύρω από τις συνθήκες του θανάτου του. Στη σορό του έγινε νεκροψία, αλλά ο γιατρός που την έκανε δηλώνει ότι περιμένει το πράσινο φως των αρχών της Τρίπολης για να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματά της.

Εκατόμβη από έκρηξη στη Σύρτη

Σε μία άλλη εξέλιξη, περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 50 τραυματίστηκαν το βράδυ της Δευτέρας από έκρηξη δεξαμενής καυσίμων στη Σύρτη, ανακοίνωσε ο Λάιτ Μοχάμεντ, στέλεχος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου. 

«Σημειώθηκε μεγάλη έκρηξη και ακολούθησε πυρκαγιά. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν» δήλωσε ο Μοχάμεντ, κάνοντας λόγο για «δεκάδες απανθρακωμένα πτώματα».