Έκρυθμη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στην Υεμένη, ενώ μαίνονται μέχρι και αυτή την ώρα ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις των σαουδαραβικών ενόπλων δυνάμεων και των συμμάχων τους, με βομβαρδισμούς στόχων που ανήκουν στους Σιίτες αντάρτες Χούτι, οι οποίοι κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στη χώρα.

Ads

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, οι Αρχές της Υεμένης εντόπισαν τις απανθρακωμένες σορούς εννέα ατόμων σε αποθήκη όπλων του στρατού στο Άντεν, όπου σημειώθηκαν νωρίτερα σφοδρές εκρήξεις. Εκφράζονται φόβοι για περισσότερους νεκρούς.

«Ανασύραμε έως τώρα εννέα απανθρακωμένες σορούς και υπάρχουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, και άλλα πτώματα στο εσωτερικό (της αποθήκης) τα οποία δε μπορέσαμε να προσεγγίσουμε εξαιτίας των εκρήξεων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής των υπηρεσιών υγείας στο Άντεν, ο Αλ Κέντερ Λασουάρ.

Νωρίτερα, τα ξημερώματα του Σαββάτου, η σαουδαραβική αεροπορορία επιτέθηκε σε τεθωρακισμένη αυτοκινητοπομπή των Χούτι, όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο μαρτυρίες. Η αυτοκινητοπομπή ταξίδευε κατά μήκος του παραλιακού δρόμου από την αραβική πόλη Σάκρα με κατεύθυνση προς το Άντεν στα νότια της Υεμένης.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) χαρακτήρισε χαοτική την κατάσταση που επικρατεί στο Άντεν, όπου ομάδες ανταρτών συγκρούονται με μέλη των «Λαϊκών Επιτροπών» που αντιστέκονται στους Χούτι. Από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ αντίπαλων ενόπλων ομάδων στο Άντεν έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 54 άνθρωποι.

image

Ο συνασπισμός δυνάμεων του Κόλπου, στον οποίο περιλαμβάνονται και οι ΗΠΑ, προσπαθεί να συνδράμει τον πρόεδρο της Υεμένης Αμπέντ Ράμπο Μανσούρ Χαντί. Λίγο μετά τις 09:13 ώρα Ελλάδας, δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού προχώρησαν στην εκκένωση 86 Αράβων και Δυτικών διπλωματών από το λιμάνι του Άντεν, όπως μετέδωσε το δίκτυο Al Arabiya. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αποστολή έλαβαν μέρος δύο πλοία, αεροπλάνα καθώς και ομάδες των σαουδαραβικών ειδικών δυνάμεων.

«Το Βασιλικό Ναυτικό της Σαουδικής Αραβίας υλοποίησε αποστολή υπό την ονομασία ‘Κεραυνός’ με σκοπό την εκκένωση δεκάδων διπλωματών, συμπεριλαμβανομένων και Σαουδαραβών, από το Άντεν», αναφέρθηκε στο δελτίο ειδήσεων της κρατικής σαουδαραβικής τηλεόρασης, σύμφωνα με το Reuters.

Η ίδια πηγή ανακοίνωσε ότι οι διπλωμάτες έφτασαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Τζέντα στην Ερυθρά Θάλασσα. Αλλά και τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν την απομάκρυνση του προσωπικού τους (περίπου 200 άτομα) από την Σαναά, λόγω της κατάστασης.

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή στην περιοχή του αεροδρομίου του Άντεν, όπου οι συγκρούσεις συνεχίζονταν μέχρι αργά τη νύχτα.

Εν τω μεταξύ, μαχητικό της Σαουδικής Αραβίας που πετούσε πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα αντιμετώπισε «τεχνικό πρόβλημα» με αποτέλεσμα οι δύο πιλότοι να αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα εγκατάλειψης.