Σε κλίμα συγκίνησης και εν μέσω των δυναμικών, μαζικών και αντιφασιστικών διαδηλώσεων, τελέστηκε στο Χιούστον του Τέξας, η κηδεία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ που δολοφονήθηκε από τον λευκό αστυνομικό Ντέρεκ Τσόβιν.

Ads

Χιλιάδες άνθρωποι αψήφησαν τη ζέστη για να τιμήσουν τον Τζορτζ Φλόιντ, στο Χιούστον, την πόλη όπου μεγάλωσε. Αμερικανικές σημαίες κυμάτιζαν κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στην εκκλησία Κρήνη της Δοξολογίας.

Εκατοντάδες άνθρωποι περίμεναν υπομονετικά στην ουρά για να πουν το ύστατο χαίρε. Αρκετοί φορούσαν μπλουζάκια με το σύνθημα «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», τα τελευταία λόγια του 46χρονου πριν αφήσει την τελευταία του πνοή στον δρόμο.

Περισσότεροι από 6.300 άνθρωποι πήγαιναν στην εκκλησία επί περισσότερες από έξι ώρες για να αποχαιρετίσουν τον Φλόιντ, σύμφωνα με αξιωματούχους. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, αρκετοί άνθρωποι χρειάστηκε να διακομιστούν στα νοσοκομεία λόγω θερμοπληξίας.

Ads

Η κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ

«Είναι ώρα να τιμήσουμε τη ζωή του», είπε η πάστορας Μία Ράιτ στην κατάμεστη από κόσμο εκκλησία Fountain of Praise. «Άλλαξες τον κόσμο, Τζορτζ», δήλωσε ο αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον, μέλος του κινήματος των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ, ο οποίος εκφώνησε επικήδειο λόγο, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για μια κανονική κηδεία.

Στην τελετή ακουγόταν μουσική γκόσπελ ενώ προβλήθηκε και ένα βίντεο με στιγμές από τη ζωή του άνδρα με το προσωνύμιο «Μεγάλος Φλόιντ».

«Υπέροχη οικογένεια», είπε ο Τζο Μπάιντεν στο δίκτυο CBS. «Ηταν εκεί και η μικρή του κόρη, αυτή που είπε “ο μπαμπάς μου θα αλλάξει τον κόσμο”. Και θα τον αλλάξει». Ο Αμερικανός πολιτικός εκτίμησε ότι η δολοφονία του Φλόιντ και οι αντιδράσεις που πυροδότησε αποτελούν «ένα από τα μεγάλα σημεία καμπής στην αμερικανική ιστορία». Επί του πρακτέου, η βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος από τη Νέα Υόρκη Αλεξάντρια Οκάζιο Κορτές είπε στους Αμερικανούς που διαδηλώνουν συστηματικά εδώ και δύο εβδομάδες: «Μείνετε στους δρόμους. Λειτουργεί!».

Την ίδια ώρα, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τηρούσε σιγή 8 λεπτών και 46 δευτερολέπτων για να τιμήσει τη μνήμη του 46χρονου Αφροαμερικανού, δηλαδή όση ώρα ακριβώς ο Τσόβιν πίεζε με το γόνατό του το λαιμό του Φλόιντ οδηγώντας τον στον θάνατο.

Και άλλες τελετές στη μνήμη του Φλόιντ πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα, με επίσημες τελετές να έχουν προγραμματιστεί στη Βόρεια Καρολίνα, όπου είχε γεννηθεί. Στη διάρκεια και μετά την τελετή χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ, όπως κάνουν εδώ και ημέρες, με αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης για τον φόνο του Φλόιντ αλλά και τον τερματισμό των φυλετικών διακρίσεων.

image

image

Στο Λος Άντζελες, ο δήμαρχος Έρικ Γκαρσέτι γονάτισε μαζί με αστυνομικούς, κίνηση που από το 2016 έχει μετατραπεί σε μορφή διαμαρτυρίας εναντίον της αστυνομικής βίας σε βάρος των Αφροαμερικάνων.

Στην Ουάσινγκτον πολλές χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους η Δημοκρατική γερουσιάστρια Ελίζαμπεθ Γουόρεν, διαδήλωναν ως αργά το βράδυ, αψηφώντας την απαγόρευση της κυκλοφορίας που τέθηκε σε ισχύ στις 19:00.



image

image

Ο χώρος γύρω από τον Λευκό Οίκο ήταν αποκλεισμένος με μεταλλικά κιγκλιδώματα. Απ’ έξω διαδηλωτές πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία καθώς οι δυνάμεις καταστολής ενίσχυσαν τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας στη γειτονική πλατεία Λαφαγέτ, από την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ είχε διώξει με τη χρήση βίας τους διαδηλωτές την περασμένη Τετάρτη.

Χθες η τοπική Βουλή της Νέας Υόρκης ψήφισε νόμο που μετατρέπει σε κακούργημα, τιμωρούμενο με κάθειρξη έως 15 ετών, την πρόκληση σωματικής βλάβης ή θανάτου από αστυνομικό όργανο με χρήση κεφαλοκλειδώματος. Το κεφαλοκλείδωμα τυπικά απαγορεύεται στην πολιτεία από το 1993, αλλά ποτέ έως τώρα δεν υπήρχαν ποινικές συνέπειες για τα αστυνομικά όργανα που χρησιμοποιούν αυτή την επικίνδυνη τακτική.

Στη Μινεάπολη, τόπο δολοφονίας του Τζορζ Φλόιντ, ενισχυμένη πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου ψήφισε την Κυριακή την κατάργηση του τοπικού αστυνομικού τμήματος και τον ανασχεδιασμό της αστυνόμευσης στην πόλη. «Πέρυσι μελετήσαμε τις κλήσεις στο 911 (το αμερικανικό 100) και συνειδητοποιήσαμε ότι ένα από τα πιο συνηθισμένα τηλεφωνήματα αφορά ανθρώπους που έχουν συναισθηματικές διαταραχές», δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος που ηγείται της πλειοψηφίας, Τζερεμάια Ελισον. «Χρειαζόμαστε όπλα σε τέτοιες καταστάσεις; Χρειαζόμαστε όπλα όταν κάποιος τηλεφωνεί για να καταγγείλει πιθανή χρήση πλαστού εικοσαδόλαρου; Ποτέ δεν έχουμε καθίσει ως χώρα να δούμε πώς χειριζόμαστε τέτοιες καταστάσεις. Οι συνάδελφοί μου κι εγώ είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε».

Νομοθετική πρωτοβουλία για την αναμόρφωση της αστυνόμευσης σε ομοσπονδιακό επίπεδο ανέλαβε το Δημοκρατικό Κόμμα, αν και ο έλεγχος της Γερουσίας από τους Ρεπουμπλικανούς δεν υπόσχεται πρόοδο στο ζήτημα αυτό.