Μέσα σε δέκα μέρες ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, ο 65χρονος κινηματογραφικός παραγωγός που κατηγορείται μέχρι στιγμής από 30 γυναίκες για σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμούς, βρίσκεται από την κορυφή του κόσμου σε ελεύθερη πτώση.

Ads

Οι έρευνες της αστυνομίας της Νέας Υόρκης και της Βρετανίας για σεξουαλικές επιθέσεις που φέρεται να διαπράχθηκαν από τον μεγιστάνα είναι σε εξέλιξη. Ο ίδιος νοσηλεύεται από την Πέμπτη σε κέντρο θεραπείας σεξουαλικών διαταραχών και προβλημάτων συμπεριφοράς στην Αριζόνα.

Ωστόσο, το σκάνδαλο βρίσκεται ακόμη στην αρχή, καθώς ο παραγωγός θεωρείται ύποπτος για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και βιασμούς που λάμβαναν χώρα δεκαετίες ολόκληρες, και ο ίδιος κατάφερνε να αποσπά κάθε φορά τη σιωπή των θυμάτων του έναντι συμφωνιών που συνάπτονταν μυστικά και πληρώνονταν αδρά.

Ο Γουάινσταϊν είναι πλέον persona non grata στο Χόλιγουντ.

Διαγραφή από την Ακαδημία των Όσκαρ

Εκτός των άλλων, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, που απονέμει τα βραβεία Όσκαρ, τον διέγραψε από μέλος της.

Ads

Η Ακαδημία συνεδρίασε εκτάκτως για το θέμα αυτό και αποφάσισε την εκδίωξη του Γουαϊνστάιν «με πλειοψηφία άνω των δύο τρίτων που απαιτείται» από τον κανονισμό, όπως ανακοίνωσε.

«Όχι μόνο παίρνουμε αποστάσεις από κάποιον που δεν δικαιούται τον σεβασμό των συναδέλφων του αλλά στέλνουμε και ένα μήνυμα για να τονίσουμε ότι έλαβε τέλος η εποχή της εσκεμμένης άγνοιας και της επονείδιστης συνενοχής απέναντι σε συμπεριφορές σεξουαλικής επίθεσης και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας στη βιομηχανία μας», προσθέτουν τα μέλη της Ακαδημίας στην ανακοίνωσή τους.