Σε εθνική απεργία μεταλλωρύχων κάλεσε ο Mametlwe Sebei, συνδικαλιστής και μια από τις ηγετικές φυσιογνωμίες του κινήματος των μεταλλωρύχων στην Νότια Αφρική. Οι απεργίες σε ορυχεία εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα, ύστερα και από τη σφαγή των μεταλλωρύχων από τις αστυνομικές δυνάμεις στο ορυχείο της Lonmin στο Marikana.

Ads

 
Μεταλλωρύχοι του ορυχείου πλατίνας της Anglo American ένωσαν τις φωνές τους με τους συναδέλφους τους από το Marikana σε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας, στην καρδιά της ζώνης ορυχείων πλατίνας, στο Rustenburg, εκατό χλμ βορειοδυτικά του Johannesburg, σε μία ένδειξη αλληλεγγύης ενάντια στους χαμηλούς μισθούς.
 
«Την Κυριακή ξεκινάμε μια γενική απεργία στο Rustenburg», τόνισε ο Mametlwe Sebei προς τους συγκεντρωμένους, τονίζοντας πως στόχος είναι «να γονατίσουμε τις εταιρείες εξόρυξης».
 
Xιλιάδες απεργοί μεταλλωρύχοι συγκεντρώθηκαν και στο χρυσωρυχείο KDC West, που ανήκει στην εταιρεία Gold Fields, απειλώντας ότι θα επεκτείνουν τις κινητοποιήσεις τους, που ξεκίνησαν την Κυριακή.
 
Οι απεργοί μεταλλωρύχοι στη Νότια Αφρική επιμένουν σε αύξηση μισθών με το κίνημά τους να δυναμώνει. Όπως αναφέρει το Al Jazeera οι μαύροι Νοτιοαφρικανοί έχουν δει μικρή βελτίωση της ζωής τους, εδώ και 18 χρόνια, από την πτώση του Απαρτχάιντ.
 
Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν εκ νέου σήμερα Πέμπτη σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία μετά από αρκετές εβδομάδες απεργιών που έχουν παγώσει τις εξορύξεις. Σημειώνεται πως οι μεταλλωρύχοι ζητούν μισθό 1.500 δολαρίων, ωστόσο, σύμφωνα με το Al Jazeera πλέον έχουν γίνει περισσότερο διαλλακτικοί.
 
Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα δήλωσε σήμερα ότι «οι παράνομες απεργίες και οι εκφοβισμοί που εξαπλώνονται στον τομέα των ορυχείων δεν θα βοηθήσουν τους εργαζόμενους και θα επιδεινώσουν την κατάσταση της χώρας».
 
Σημειώνεται πως από τον Ιούλιο 63 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 1.452 έχουν τραυματιστεί σε δυστυχήματα σε ορυχεία της Νότιας Αφρικής, σύμφωνα με τις αρχές.