Το πλωτό «Κοινοβούλιο» της Λιβύης έχει εγκατασταθεί πάνω στο ελληνικό πλοίο “Έλυρος” στο Τομπρούκ, σύμφωνα με τον Guardian, την ώρα που στην πρωτεύουσα Τρίπολη έχει εγκατασταθεί «παράλληλο» Κοινοβούλιο με την υποστήριξη των ομάδων πολιτοφυλακής. Κατά την βρετανική εφημερίδα, το πλοίο ναυλώθηκε από το Κοινοβούλιο ως «έδρα» ανάγκης για τους βουλευτές και τις οικογένειές τους.

Ads

Ο ανταποκριτής περιγράφει ένα κλίμα πολιτικής «αναμονής» πάνω στο πλοίο μέσα σε μία γενικότερη εικόνα εμφυλίου και σχολιάζει ότι «το λιβυκό κοινοβούλιο μένει στο Τομπρούκ και κοιτάζει το “Έλυρος”, με την απορία εάν θα καταλήξει από ξενοδοχείο, σωστική λέμβος». Συνεδεριάσεις του Σώματος γίνονται σε συνεδριακό κέντρο του Τομπρούκ.

Οι διάφορες ομάδες πολιτοφυλακής, που από την ανατροπή του Καντάφι και έπειτα ημι-ενσωματώθηκαν σε μία κρατική μηχανή που δεν είχε ισχυρό αυτόνομο στρατό, έχουν καταλάβει σχεδόν όλα τα αστικά κέντρα της Λιβύης και έχουν εκδιώξει από την Τρίπολη το Κοινοβούλιο που εξελέγη πρόσφατα.

Η διαφυγή στο Τομπρούκ στοχεύει, κατά τον ανταποκριτή του Guardian, στο να αξιοποιήσει τη φθορά που θα επιφέρει ο χρόνος στις ομάδες της πολιτοφυλακής ενώ το Κοινοβούλιο ανασυντάσσει τις δυνάμεις του.

Ads