Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι Τυνήσιοι προκειμένου να εκλέξουν νέο πρόεδρο, για πρώτη φορά μετά την εξέγερση του 2011, και να ολοκληρωθεί με αυτό τον τρόπο η πολιτική μετάβαση στη χώρα.

Ads

Σχεδόν 5,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να ψηφίσουν από τις 08:00 ως τις 18:00 (τοπική ώρα, 09:00 ως τις 19:00 ώρα Ελλάδας), λίγες ημέρες μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, ο δημοκρατικός χαρακτήρας των οποίων χαιρετίστηκε από τη διεθνή κοινότητα.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι, 87 ετών και αρχηγός του αντιισλαμικού κόμματος Νίνταα Τουνές το οποίο κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Οκτωβρίου, παραμένει το φαβορί για τη θέση του προέδρου.
Βασικός αντίπαλος του Εσέμπσι είναι ο απερχόμενος πρόεδρος Μονσέφ Μαρζούκι, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία της Τυνησίας στο τέλος το 2011 έπειτα από τη συμφωνία που σύναψε με τους ισλαμιστές του κόμματος Ενάχντα. Οι ισλαμιστές, που ήρθαν στη δεύτερη θέση στις βουλευτικές εκλογές, αποφάσισαν να μην υποστηρίξουν κανέναν υποψήφιο.

Την ίδια στιγμή, δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα για το φόβο επιθέσεων από ισλαμιστές.

Ads

Αν κανένας από τους υποψήφιους δεν καταφέρει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, τότε θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος στα τέλη Δεκεμβρίου. Η εκλογική επιτροπή έχει περιθώριο μέχρι τις 26 Νοεμβρίου για να ανακοινώσει τα αποτελέσματα.
Ο νικητής θα είναι πρόεδρος της Τυνησίας για τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ θα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία μόνο μία ακόμη φορά.

Είναι η πρώτη φορά που οι Τυνήσιοι θα μπορέσουν να εκλέξουν ελεύθερα τον πρόεδρό τους. Από την ανεξαρτησία της το 1956 ως την εξέγερση του 2011, η χώρα γνώρισε μόνο δύο προέδρους: τον Χαμπίμπ Μπουργκίμπα, ο οποίος ανατράπηκε το 1987 από πραξικόπημα του ίδιου του του πρωθυπουργού Μπεν Άλι, που κυβέρνησε τη χώρα μέχρι την φυγή του στη Σαουδική Αραβία στις 14 Ιανουαρίου 2011.