Το φετινό Βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης που απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα δοθεί σε πέντε εκπροσώπους του αραβικού κόσμου, σε αναγνώριση των προσπαθειών που κατέβαλαν για την ελευθερία και τ’ ανθρώπινα δικαιώματα, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ.

Ads

Έτσι, το Βραβείο Ζαχάρωφ 2011 θ’ απονεμηθεί επισήμως, στις 14 Δεκεμβρίου 2011 στο Στρασβούργο από τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου στην Asmaa Mahfouz (Αίγυπτος), στον Ahmed al-Zubair Ahmed al-Sanusi (Λιβύη), στην Razan Zaitouneh (Συρία), στον Ali Farzat (Συρία) και στον θανόντα Mohamed Bouazizi (Τυνησία), οι οποίοι αγωνίστηκαν με θάρρος για τις θεμελιώδεις ελευθερίες.

Ο Πρόεδρος Μπούζεκ υπογράμμισε ότι “οι άνθρωποι αυτοί συνέβαλαν να συντελεστούν ιστορικές αλλαγές στον αραβικό κόσμο και αυτό το βραβείο επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τη σταθερή του υποστήριξη στον αγώνα τους για ελευθερία, δημοκρατία και κατάργηση των αυταρχικών καθεστώτων”.

Asmaa Mahfouz

Η κ. Ασμάα Μαχφούζ προσχώρησε το 2008 στο αιγυπτιακό Κίνημα Νεολαίας της 6ης Απριλίου, βοηθώντας στην οργάνωση απεργιών υπέρ των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Η συνεχής παρενόχληση των δημοσιογράφων και ακτιβιστών από το καθεστώς του Μουμπάρακ και της Τυνησίας οδήγησε την κ. Μαχφούζ να οργανώσει τις δικές της διαμαρτυρίες. Τα βίντεο της στο YouTube και οι δημοσιεύσεις της στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης Facebook και το Twitter κινητοποίησαν τους Αιγυπτίους να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στην πλατεία Ταχρίρ. Μετά την κράτηση της από το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων, αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους χάρη στην πίεση που άσκησαν εξέχοντες ακτιβιστές.

Ads

Ahmed Al-Zubair Ahmed al-Sanusi

Ο κ. Άχμεντ αλ Σανούσι, επίσης γνωστός και ως ο “κρατούμενος για λόγους συνείδησης” με τη μακρύτερη παραμονή σε φυλακές, πέρασε 31 χρόνια στις φυλακές της Λιβύης, ως αποτέλεσμα μιας απόπειρας πραξικοπήματος κατά του συνταγματάρχη Καντάφι. Σήμερα, ο κ. Άχμεντ αλ Σανούσι είναι μέλος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου και εργάζεται για την επίτευξη ελευθερίας και την εφαρμογή δημοκρατικών αξιών στην μετα-Καντάφι Λιβύη.

Razan Zaitouneh

Η κ. Ραζάν Ζαϊτούνεχ, δικηγόρος που ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, δημιούργησε το συριακό ιστολόγιο Σύνδεσμος Πληροφοριών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Syrian Human Rights Information Link), το οποίο παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις τρέχουσες ωμότητες που λαμβάνουν χώρα στη Συρία. Η ίδια αποκάλυψε δημοσίως δολοφονίες και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται από το συριακό στρατό και την αστυνομία. Οι δημοσιεύσεις της έχουν καταστεί σημαντική πηγή πληροφοριών για τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Σήμερα, η Ζαϊτούνεχ κρύβεται από τις αρχές, οι οποίες την κατηγορούν ότι είναι πράκτορας, ενώ ο σύζυγος της και ο μικρότερος αδελφός της έχουν ήδη συλληφθεί.

Ali Farzat

Ο κ. Άλι Φαρζάτ σατιρίζει τους πολιτικούς και είναι γνωστός για την κριτική που ασκεί στο συριακό καθεστώς και στον Προέδρο του Bashar al-Assad. Ο κ. Φαρζάτ άρχισε, μετά την έναρξη των εξεγέρσεων το Μάρτιο του 2011, να περνάει πιο ξεκάθαρα μηνύματα μέσω των σκίτσων του. Οι καρικατούρες του που σατίριζαν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ ενέπνευσαν την εξέγερση στη Συρία. Τον Αύγουστο του 2011, οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας τον ξυλοκόπησαν, σπάζοντας “ως προειδοποίηση” τα δύο του χέρια, ενώ κατέσχεσαν και όλα τα σχέδιά του.

Mohamed Bouazizi

Ο Μοχάμεντ Μπουαζίζι, ένας τυνήσιος έμπορος, αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχή ταπείνωση και παρενόχληση από τις αρχές της Τυνησίας. Η δημόσια οργή και συμπαράσταση για την πράξη αυτή ενέπνευσαν το κίνημα που οδήγησε στην εκδίωξη του προέδρου της Τυνησίας Zine El Abidine Ben Ali. Η αυτοθυσία του Μπουαζίζι ενέπνευσε και άλλες εξεγέρσεις σε αραβικές χώρες όπως η Αίγυπτος και η Λιβύη. Οι εξεγέρσεις αυτές αποκαλούνται σήμερα “αραβική άνοιξη”.

* Οι άλλοι δύο φιναλίστ για φέτος ήταν ο λευκορώσος ακτιβιστής και δημοσιογράφος Dzmitry Bandarenka και η ειρηνευτική κοινότητα San Jose de Apartado από την Κολομβία.