Σε «εγκληματική αμέλεια» της διεύθυνσης του αεροδρομίου οφείλεται, κατά την ρωσική ερευνητική επιτροπή, η πτώση του ιδιωτικού τζετ του επικεφαλής της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρίας Total, Κριστοφ ντε Μαργκερί, στο αεροδρόμιο του Βνούκοβο στην Μόσχα το βράδυ της Δευτέρας. Σημειώνεται ότι το αεροσκάφος συγκρούστηκε κατά την απογείωση με ένα εκχιονιστικό όχημα. Ο Κριστόφ ντε Μαργκερί και τρία μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν κατά τη σύγκρουση. Νεκρός είναι επίσης και ο οδηγός του εκχιονιστικού. 

Ads

«Δεν πρόκειται για μια τραγική συνδρομή περιστάσεων, αλλά για εγκληματική αμέλεια των λειτουργών οι οποίοι απέτυχαν να συντονίσουν όπως έπρεπε τη δουλειά των υπαλλήλων τους», ανέφερε η επιτροπή σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Ορισμένα μέλη της διεύθυνσης του Βνούκοβο, τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιχειρήσουν να εμποδίσουν την έρευνα, θα απαλλαγούν προσωρινώς των καθηκόντων τους», διευκρίνισε η ερευνητική επιτροπή.

Οι αρχές του ρωσικού αεροδρομίου πάντως ανέφεραν ότι τη στιγμή της απογείωσης του αεροσκάφους το οποίο θα μετέβαινε στο Παρίσι η ορατότητα ήταν στα 350 μέτρα.

«Η Total Group επιβεβαιώνει με μεγάλη συγκίνηση και θλίψη ότι ο διευθύνων σύμβουλός της, Κριστόφ ντε Μαργκερί πέθανε χθες το βράδυ λίγο μετά τις 22:00 (ώρα Παρισιού) σε αεροπορικό δυστύχημα στο αεροδρόμιο Βνούκοβο στη Μόσχα μετά από σύγκρουση του αεροσκάφους με ένα εκχιονιστικό μηχάνημα» αναφέρεται στην ανακοίνωση του γαλλικού πετρελαϊκού ομίλου. «Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα τρία άτομα από το πλήρωμα του αεροσκάφους ο οδηγός του οχήματος και ο Κριστόφ ντε Μαργκερί» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι ο ντε Μαργκερί βρέθηκε στην Μόσχα προκειμένου να συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν. Από το γραφείο του Πούτιν ανακοινώθηκε ότι «ο Πρόεδρος Πούτιν εκτιμούσε στον υψηλότερο βαθμό τα προτερήματα του επιχειρηματία ντε Μαργκερί, τη συνεχή προσήλωσή του όχι μόνο στις γαλλο-ρωσικές σχέσεις, αλλά σε όλες τις μορφές συνεργασίας».

Ads