Στο επίκεντρο βρίσκεται ξανά ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί για ένα ακόμη σκάνδαλο και συγκεκριμένα για την υπόθεση των «δημοσκοπήσεων του Ελυζέ», για την οποία ξεκινάει η δίκη. Όπου «Ελυζέ» για τη Γαλλία είναι το προεδρικό Μέγαρο αλλά με πολιτικό βάρος που στα εν Ελλάδι πράγματα αντιστοιχεί στο μέγαρο Μαξίμου, μιας και στη Γαλλία ο Πρόεδρος είναι ταυτόχρονα επικεφαλής του Κράτους και της κυβέρνησης.

Ads

Στο εδώλιο θα καθίσουν στενοί συνεργάτες του Νικολά Σαρκοζί. Οι επίμαχες δημοσκοπήσεις για τις οποίες θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη αφορούν στην περίοδο 2007-2009, δηλαδή επί προεδρίας Σαρκοζί, φαίνεται να είχαν παραγγελθεί χωρίς τις προβλεπόμενες διαδικασίες και συχνά να αφορούν θέματα άσχετα από τα καθήκοντα του Προέδρου. Η ανάθεσή τους σε δύο δημοσκοπικές εταιρίες – «φίλες», όπως τις αποκαλεί η εφημερίδα «Le Monde» – εξασφάλισε στους ιδιοκτήτες τους, αμφότεροι κατηγορούμενοι πλέον, αρκετά εκατομμύρια ευρώ από το δημόσιο ταμείο.

Πώς δούλευε το σύστημα

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, από τον Ιούνιο του 2007 έως τον Ιούλιο του 2009 η Προεδρία παρήγγειλε 264 έρευνες. Χωρίς προηγουμένως να απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση για προσφορές, η τότε διευθύντρια του γραφείου του Νικολά Σαρκοζί Εμμανουέλ Μινιόν φέρεται να είχε συνάψει σύμβαση συνεργασίας με την εταιρία δημοσκοπήσεων Publifact, επικεφαλής της οποίας είναι ο Πατρίκ Μπουισόν, επίσης κατηγορούμενος και πρωτεργάτης της εκστρατείας του Σαρκοζί για την Προεδρία στις εκλογές του 2007, προερχόμενος από την άκρα δεξιά.

Ads

Η σύμβαση αυτή περιελάμβανε τόσο την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών όσο και τη διενέργεια ερευνών της κοινής γνώμης. Παρόμοια πρακτική φαίνεται να είχε ακολουθηθεί και με την εταιρία Giacometti Péron, διοικούμενη από τον Πιέρ Τζιακομεττί.

Εκτός των Μινιόν, Μπουισόν και Τζιακομεττί, το 32ο τμήμα του Ποινικού δικαστηρίου του Παρισιού θα δικάσει επίσης τον Κλωντ Γκιουεάν, γενικό γραμματέα του «Ελυζέ» και τον Ζουλιάν Βωλπρέ, τότε σύμβουλος επί των δημοσκοπήσεων του Προέδρου. Μινιόν και Γκιουεάν κατηγορούνται για «παράνομη εύνοια» και «κατάχρηση δημόσιων πόρων από αμέλεια». Ο Μπουισόν για «απόκρυψη παράνομης εύνοιας», «κατάχρηση δημόσιων πόρων» και «εκμετάλλευση κοινωνικών αγαθών». Εκτός κατηγορητηρίου βεβαίως έχει μείνει ο ίδιος ο Νικολά Σαρκοζί, Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας από το 2007 ως το 2012.

Όσο για το περιεχόμενο των δημοσκοπήσεων, ορισμένες αφορούσαν θέματα άσχετα με τα καθήκοντα του Προέδρου, όπως η γνώμη των πολιτών για το ζεύγος Νικολά Σαρκοζί – Κάρλα Μπρούνι ή για τον προοριζόμενο τότε για υποψήφιο των Σοσιαλιστών στις εκλογές του 2012 και διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν.

Ο Monde τονίζει στο ρεπορτάζ του ότι οι διαδικασίες ανάθεσης ερευνών γνώμης από την Προεδρία δεν είναι καινούργιο ζήτημα και πως για πολλά χρόνια οι παραγγελίες και οι πληρωμές γίνονταν σε συνθήκες απόλυτης αδιαφάνειας. Αυτό άρχισε να αλλάζει μόνο το 2008, όταν το «Δικαστήριο Λογαριασμών», δηλαδή το αντίστοιχο Ελεγκτικό Συνέδριο της Γαλλίας, ανέλαβε δικαιοδοσία ελέγχου των κινήσεων του «Ελυζέ».

Για τον δικηγόρο της πολιτικής αγωγής Ζερόμ Καρσεντί, η δίκη αυτή θέτει το ζήτημα «του τρόπου με τον οποίο ο Νικολά Σαρκοζί εξασκούσε την εξουσία, χρησιμοποιώντας το «Ελυζέ» και τα μέσα του Κράτους για προσωπικό του όφελος, έχοντας ως πρώτη του έγνοια την εικόνα του και την επανεκλογή του, περιφρονώντας τους κανόνες δικαίου και διαχείρισης του δημοσίου χρήματος.

Αυτό οδήγησε στον προσωπικό πλουτισμό του Πατρίκ Μπουισόν, ως ένα «ευχαριστώ» για τις υπηρεσίες που είχε πιστά προσφέρει στην καμπάνια του 2007». Ο δικηγόρος μάλιστα που είναι μέλος του συλλόγου για την αντιμετώπιση της διαφθοράς Anticor, υπογραμμίζει τον ρόλο που έπαιξε στην υπόθεση ο αργός ρυθμός απόδοσης της Δικαιοσύνης. Ενώ η πρώτη μήνυση για την υπόθεση είχε κατατεθεί στον Φεβρουάριο του 2010, η δίκη ξενικά σήμερα, Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021.

Ο ρόλος του Πατρίκ Μπουισόν

Επικεφαλής της εταιρίας δημοσκοπήσεων Publifact, ο Μπουισόν από το 2007 έως το 2012 είχε κόψει τιμολόγια στο «Ελυζέ» ύψους σχεδόν 2 εκατ. ευρώ για δημοσκοπήσεις και ακόμα 570.000 ευρώ για συμβουλευτικές υπηρεσίες, με περιθώρια προσαυξήσεων έως και 70%.

Μάλιστα από την έρευνα προκύπτει ότι ο Μπουσόν χρέωνε κανονικά στην Προεδρία και αποτελέσματα ερευνών που είχαν ήδη διενεργηθεί από την άλλη του εταιρία, την Publi-Opinion, για λογαριασμό ΜΜΕ όπως η εφημερίδα Le Figaro και ο τηλεοπτικός σταθμός LCI. Από τη μέθοδο αυτή, ο Μποισόν κατηγορείται ότι επωφελήθηκε δημοσίου χρήματος ύψους ακόμα 1,5 εκατ ευρώ.

Παρόμοιες πρακτικές φέρεται να εφαρμόστηκαν από την Γαλλική Προεδρία και με την εταιρία  Giacometti Péron, με διευθυντή τον κατηγορούμενο στη δίκη Πιέρ Τζιακομεττί, και τον «λογαριασμό» να φτάνει σε αυτή την περίπτωση τα 2 εκατ. ευρώ.