Ο εκλεκτός του πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, Στέβο Πεντάροφσκι και η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Βόρεια Μακεδονία, καθώς κανείς από τους δύο δεν συγκέντρωσε ποσοστό πάνω από το 50%. Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί σε δύο εβδομάδες, στις 5 Μαΐου.

Ads

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της χώρας, με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, ο πρώτος, ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού, συγκέντρωσε ποσοστό 42,72% (317.690 ψήφους), ενώ η δεύτερη, η υποψήφια του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, έλαβε ποσοστό 42,6% (316.741 ψήφους). Ο τρίτος υποψήφιος, ο οποίος στηρίχθηκε από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης («Συμμαχία για τους Αλβανούς» και «BESA») συγκέντρωσε ποσοστό 10,3% (76.775 ψήφους).

Για να θεωρηθούν έγκυρες οι προεδρικές εκλογές, πρέπει το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο να ξεπεράσει το 40%, κάτι που δεν είναι απολύτως βέβαιο, λόγω της σχετικής αδιαφορίας του εκλογικού σώματος γι΄αυτές, αλλά και λόγω του ότι περίπου το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων της Βόρειας Μακεδονίας ζει και εργάζεται μόνιμα ή προσωρινά στο εξωτερικό και ελάχιστοι από αυτούς ψηφίσουν στις εκλογές, γενικότερα. Στον σημερινό πρώτο γύρο, το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε περίπου στο 42%, ενώ στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, που διεξήχθησαν το 2014, το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο είχε ανέλθει στο 49%.