Σε ασκήσεις πυροβολικού μεγάλης κλίμακας, με αληθινά πυρά, προχώρησε σήμερα η Πιονγκγιανγκ, με αφορμή την 85η επέτειο από την ίδρυση των ενόπλων δυνάμεών της.

Ads

Από χθες υπήρχαν εκτιμήσεις ότι λόγω της επετείου η Βόρεια Κορέα θα προχωρούσε σε πυρηνική ή βαλιστική δοκιμή, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. 

Όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας, Yonhap, σύμφωνα με την ΕΡΤ, υπάρχουν ενδείξεις για μετακίνηση μονάδων πυροβολικού της Βόρειας Κορέας, κατά τη διεξαγωγή ασκήσεων με πραγματικά πυρά, γύρω από την Γονσάν στην ανατολική ακτή της χώρας.

Σημειώνεται ότι η αναφορά αυτή δεν επιβεβαιώθηκε άμεσα από το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας. Πάντως η ένταση παραμένει στην περιοχή με την Ουάσιγκτον, το Τόκιο και τη Σεούλ να δηλώνουν σε στρατιωτική ετοιμότητα για να απαντήσουν σε μια νέα πυραυλική ή πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιανγκ. 

Ads

Χθες, η Βόρεια Κορέα απείλησε τις ΗΠΑ λέγοντας ότι έχει δυνατότητα να βυθίσει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Καρλς Βίνσον που κατέπλευσε στην περιοχή, μαζί με Ιαπωνικά αντιτορπιλλικά και υποβρύχιο που μεταφέρει πυραύλους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε την Ολομέλεια της Γερουσίας σε έκτακτη ενημέρωση με θέμα τα σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης απέναντι στην Πιονγκγιάνγκ. Επίσης είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το ίδιο θέμα με την Άνγκελα Μέρκελ. 

Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να προετοιμαστεί για να επιβάλει νέες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα εξαιτίας των προγραμμάτων της για την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων.