Είναι κρατούμενος στο Γκουαντάναμο από το 2001 και σύντομα πρόκειται να απελευθερωθεί, ωστόσο ο τελευταίος Βρετανός κρατούμενος στη φυλακή – κολαστήριο, δεν αντέχει ούτε μια μέρα ακόμα και ξεκινάει απεργία πείνας. Αίτημα του η άμεση απελευθέρωση του.

Ads

Ο 46χρονος Σέικερ Άαμερ -σαουδαραβικής καταγωγής- είχε συλληφθεί στην Τόρα Μπόρα στο βόρειο Αφγανιστάν τον Δεκέμβριο του 2001 και έκτοτε κρατείται χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Οι Αμερικανοί υποπτεύονται τον Άαμερ, ο οποίος είναι παντρεμένος με μία Βρετανίδα, ότι στρατολογούσε και χρηματοδοτούσε την Αλ Κάιντα από τη Βρετανία. Ωστόσο ο δικηγόρος του δηλώνει ότι ο 46χρονος εργαζόταν για μια φιλανθρωπική οργάνωση όταν συνελήφθη στο Αφγανιστάν.

Η βρετανική κυβέρνηση ζητεί από το 2010 την απελευθέρωση του και σύμφωνα με τον δικηγόρο του τα χαρτιά έχουν ήδη υπογραφεί.

Ads

«Αυτό δεν σημαίνει τίποτα, πολλά μπορούν να συμβούν προτού να βγω», είπε ωστόσο ο 46χρονος στον δικηγόρο του και πρόσθεσε: «Ξέρω ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν να ξαναδώ τον ήλιο».