Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες φαίνεται πως έχουν εξελιχθεί οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά για την επίτευξη συμφωνίας την αναβίωση του Συμφώνου Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής, ευρύτερα γνωστού ως NAFTA.

Ads

Η αρνητική τροπή στις διαπραγματεύσεις ήρθε τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε ότι το σύμφωνο θα πρέπει να δομηθεί στη βάση των αμερικανικών όρων, με την καναδική πλευρά να απαντάει ότι δεν πρόκειται να υπογράψει μία «οποιαδήποτε συμφωνία», ξεκαθαρίζοντας ότι το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι προς το συμφέρον των Καναδών πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι η NAFTA ανεστάλη μονομερώς από την κυβέρνηση Τραμπ κι οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις σκοπό έχουν την επανενεργοποίηση της, με το Μεξικό να είναι η μόνη χώρα που έχει καταλήξει μέχρι στιγμής σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για το ζήτημα.

Για το διαφαινόμενο τέλμα στις συζητήσεις είχε προϊδεάσει νωρίτερα η η Καναδή υπουργός Εξωτερικών, Κρίστια Φρίλαντ, η οποία βρίσκεται στην Ουάσιγκτον δηλώνοντας ότι «δεν έχουμε επιλύσει ακόμη τις μεγάλες διαφορές μας».

Ads