Σε 35 χρόνια κάθειρξης καταδικάστηκε ο στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ για τη διαρροή χιλιάδων απόρρητων εγγράφων στον ιστότοπο WikiLeaks του Τζούλιαν Ασάνζ. 

Ads

Ο Μάνινγκ κρίθηκε ένοχος για συνολικά 20 κατηγορίες μεταξύ αυτών η κατασκοπεία και η κλοπή. Σύμφωνα με το Reuters η ποινή που θα μπορούσε να του είχε επιβληθεί ήταν έως και 90 χρόνια κάθειρξη, ενώ οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει την καταδίκη του σε τουλάχιστον 60 έτη φυλάκιση για «παραδειγματισμό».
 
Οι συνήγοροί του διεκδικούσαν φυλάκιση όχι μεγαλύτερη των 25 ετών όσο δηλαδή και το διάστημα αποχαρακτηρισμού των απόρρητων εγγράφων. Επιπλέον ο Μπράντλι Μάνινγκ θα αποταχθεί από το στρατό. «Μπράντλεϊ είμαστε μαζί σου» φώναζαν οι υποστηρικτές την ώρα που ο 25χρονος συνοδευόμενος από τους φύλακές του αποχωρούσε από την αίθουσα.
 
Η ποινή του Μάνινγκ μπορεί να μειωθεί χάρη στο σύστημα που δίνει την δυνατότητα να επιδεικνύεται επιείκεια για καλή συμπεριφορά κι αφού αυτός θα έχει εκτίσει το ένα τρίτο της ποινής. Με αυτόν τον τρόπο ο Μάνινγκ θα μπορούσε να βγει ακόμη και σε 9 χρόνια. 

Το 2010 ο Μάνινγκ είχε διαρρεύσει περίπου 700.000 απόρρητα αρχεία, βίντεο και διπλωματικά έγγραφα, στο Wikileaks τα οποία και δημοσιοποίησε φέρνοντας στην επιφάνεια πολλά από την μυστικά της αμερικανικής διπλωματίας και όχι μόνο. Ο Μάνινγκ εργαζόταν ως αναλυτής πληροφοριών στη Βαγδάτη όταν παρέδωσε τα αρχεία φέρνοντας το Wikileaks και τον ιδρυτή του Τζούλιαν Ασάνζ στο επίκεντρο της διεθνούς κοινότητας.
 

Ο ιστότοπος WikiLeaks χαρακτήρισε την απόφαση «μια σημαντική στρατηγική νίκη», δεδομένης της πιθανής μείωσης της ποινής του Μάνινγκ. «Σημαντική στρατηγική νίκη στην υπόθεση Μπράντλεϊ Μάνινγκ. Ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ είναι πλέον πιθανόν να αποφυλακισθεί σε 9 χρόνια, σε 4,4 σύμφωνα με άλλον υπολογισμό», ανέφερε μετά την ανακοίνωση της καταδίκης ο WikiLeaks, ο οποίος είχε δημοσιεύσει τα έγγραφα που είχε υποκλέψει ο Αμερικανός στρατιώτης.
 
Η καταδίκη του Μάνινγκ έρχεται την ώρα που έχει ξεσπάσει ένα νέο παγκόσμιο σκάνδαλο με την αποκάλυψη του προγράμματος παρακολουθήσεων επικοινωνιών της NSA από τον πρώην πράκτορα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος βρίσκεται πλέον στη Μόσχα, όπου του έχει δοθεί προσωρινό άσυλο.